A japán K-Computer a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

2016. november 21. 08:30

Két listán vetik össze a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit. Pár napja a félévente frissített Graph 500 eredményeit tették közzé. A List 500 a másik, és a két sorrend gyakran különbözik. Például a Graph 500 listavezetője júniusban csak ötödik volt a másikon.

2016. november 21. 08:30

Változatlanul a japán K-Computer vezeti a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló, legutóbb november 16-án kiadott Graph 500 listát. A Fujitsu által épített és a RIKEN kutatóintézetben működő gép 2015 júliusától listavezető.

A listát félévente, nagyobb szuperszámítástechnika konferenciákon frissítik. Most egy Salt Lake Cityben tartott rendezvényen került sor rá. Szakmai berkekben a legújabb fejlesztési és befektetői trendek egyik fontos mutatójaként tekintenek rá. A Graph 500-at nemzetközi HPC (high-performance computing) szakértőkből álló 30 tagú bizottság irányítja.

A gépek teljesítményét három kernel (az operációs rendszernek a hardver-erőforrások kezeléséért felelős alapja, magja) működése – keresés, optimalizálás, élkeresés – szerint értékelik. Az eredmények a különféle üzleti alkalmazásokban, kutatásokban, hálózatépítésben stb. nyújtott teljesítmény szempontjából relevánsak.

A másik ismert gyorsaságmérő listától, a Top 500-tól a Graph 500 abban különbözik, hogy számsorok megoldási sebessége mellett a masszív adatsorokból történő ismeretkinyerés tempóját is mérik.

A K-Computert a Wuxi Nemzeti Szuperszámítási Központ (Kína) Top 500-at vezető Sunway TaihuLightja és az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium DOE/NNSA/LLNL Sequoia gépe követi.

Az első tíz között van még három amerikai Mira (Argonne Nemzeti Labor), Európa number 1 gépe, a német JUQUEEN, a Fermi (CINECA, Olaszország), a Top 500-on második kínai Tianhe-2 és a francia CNRS/IDRIS Turingja.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik