Debussyt vagy a Metallicát szeretik a madarak?

2016. november 16. 11:00

A szimpla madáretető egyben zenestreamelő és ajánló szolgáltatás is. A muzsika hangjaira esznek a madarak egy brooklyni kalickában. De vajon milyen zenét szeretnek?

2016. november 16. 11:00

Klasszikusok, opera, heavy metal, techno? Milyen zenét szeretnék a madarak? Elég nagy a valószínűsége, hogy ugyanúgy állnak a muzsikához, mint mi, ki-ki egyéni ízlése szerint. Egy amerikai művészi projekt mindenesetre segíteni igyekszik preferenciáik közlésében.

A képzőművész Elizabeth Demary, az informatikus Ahmed Elgammal és a Rutgers Egyetem Művészet és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma közös PandoraBird-je a névadóhoz hasonló zenestreaming és ajánló szolgáltatásként működik: egy-egy szám lejátszásakor a Raspberry Pi komputerhez kapcsolt kameramodul lefényképezi és azonosítja a speciális fajt, a rendszer pedig nyomon követi, hogy egy-egy madár mennyi időt tölt a helyszínen. Ha a szám végéig eszik, hasonló ritmus- és dallamvilágú másik számot játszik le.

Demarray adatbázist készít a kedvelt dalokról, és zeneismertető szolgáltatást is tervez tollas-szárnyas barátainknak. Ízlésükkel eddig még senki nem foglalkozott, pedig folyamatosan hallják az emberi zajokat, énekeinkre több faj válaszol is. A PandoraBird-del jobban megismerhetők a velünk közös ökoszisztémát megosztó lények, végső soron a velük folytatott kommunikációt is megkönnyítheti.

A PandoraBird most a Brooklyn-híd parkban, egy méretes kalickán lebeg. A madáretetőt egyelőre hat dallal „töltötték fel”: Ave Maria (Andrea Bocelli), Claire de Lune (Debussy), Feeling Good (Nina Simone), White Stripes (Seven Nation Army), Bach-prelűd (Maurane), For Whom the Bell Tolls (Metallica).

Demarray még nem elemezte a trendeket, de egy korábbi, philadelphiai kísérlet után igen. Több madár jelent meg az etetőnél, amikor Debussy szólt, mint csendben. A Metallica jobban vonzotta a pintyeket, mint a verebeket.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2016. november 16. 20:00
A magyarok műveltég és jó ízlés szerint különbözők. Ugyanúgy, mint bárkik, mások. Nagyon sokan Liszt Ferencet, Bartókot vagy Bach zenéjét szeretik. Mások Mozartot meg Vivaldit. Megint mások Fekete Pákót. És a vonat zakatolását. Ki ez a lökött, félművelt tökfej, aki egy nemzetet ennyire primitiv módon akar bemutatni?
yanoo
2016. november 16. 19:24
Pont egy olyan száma Metallicától, ami harangzúgással kezdődik.Szeretik a madarak a harangok kondulását ? Nem hinném.
BPasternak
2016. november 16. 18:16
!!444!!!
röviden
2016. november 16. 16:38
Kár, hogy Messiaen nem érhette mg ezt a projektet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik