AIDS-teszt pendrive-val

2016. november 13. 09:30

Leegyszerűsítené, időben pedig napokról, hetekről félóra alá csökkentené az AIDS-tesztet egy speciális pendrive.

2016. november 13. 09:30

Most már lehet pendrive-val vizsgálni a vérben személyek AIDS-szintjét. A 95 százalékos pontossággal dolgozó eszköz kevesebb mint 30 másodperc alatt végez, ami óriási előrelépés a többi megoldáshoz képest.

A pácienseknek általában laborba kell küldeniük a vért, majd ott letesztelik. A teszt jellegétől függően napokig, sőt, hetekig eltarthat, míg az illető megkapja az eredményt. Az Imperial College London és a DNA Electronics kisméretű közös fejlesztése sokkal hamarabb elvégzi a tesztet.

A pendrive-ra teszünk egy vércseppet, ami megváltoztatja az eszközben lévő fém savszintjét. A benne lévő chip megjegyzi, és elektromos jellé alakítja a változást. Számítógéppel vagy más kézi eszközzel összekapcsoljuk, és a kutatók, orvosi személyzet máris látja az eredményt.

991 vérmintát vizsgáltak, átlagban 21 perc alatt lett meg az eredmény.

A technológia nem egyhamar kerül a piacra, de ha odakerül, komoly hatása lehet. Az eldobható pendrive-ot könnyű használni, azaz nehezen megközelíthető vidékeken is megkönnyítené az AIDS-teszteket. Mivel a folyamat egyszerű, a tesztalanyok maguk figyelhetik AIDS-szintjüket, és meggyőződhetnek, hogy a gyógyszerek működnek, vagy sem. 
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik