Bionikus szemmel színeket és formákat lát egy vak nő

2016. november 09. 11:30

Az eddigieknél komplexebb bionikus szemet ültettek egy hét éve vak nőbe. A nő részlegesen visszanyerte látását, a vakság elvileg minden fajtáját kezelő eszközt továbbfejlesztik.

2016. november 09. 11:30

A Los Angelesi Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói komoly eredményt értek el a vakság kezelésében. Bionikus szemet ültettek egy anonimitása megőrzését kérő hét éve vak harmincéves nőbe, aki az implantátumnak köszönhetően újra lát színeket, színes villanásokat és formákat (vonalakat, pontokat).

Sebészek első alkalommal tesztelték emberen az agy vizuális kortexét a látóideg megkerülésével stimuláló új bionikus szemet. Azokra gondolva fejlesztették, akik a tavaly a Manchesteri Királyi Szemkórházban bemutatott, korlátozottan alkalmazható Argus II retinarendszert egészségügyi okok (nincsenek retinasejtjeik) miatt nem használhatják.

A számítógép közvetlenül az agyba küldi a jeleket. Lényegében nem számít, ki miért vakult meg, ez a bionikus rendszer elvileg bárkinek (részlegesen) visszaállíthatja a látását. Következő lépésben kamerával vagy szemüveggel kötik össze.

A teljesen kész rendszer következőképpen fog működni: a két szemüveg-lencsét összekötő hídon lévő parányi videokamera mozgóképeket rögzít, és vezetéken keresztül továbbít egy számítógéphez (1). A zsebben lévő számítógép-egység a képeket elektronikus jelzésekké alakítja, és a szemüvegen lévő antennára küldi vissza (2). A jelzéseket vezeték nélkül juttatja el a koponya hátsó részébe ültetett vevőkészülékhez (3), onnan pedig az agyfelületre helyezett elektródákra (4). Az elektródák a vizuális kortex stimulálásával érik el, hogy a rendszer viselője lásson (5).

A megműtött nő semmiféle negatív mellékhatást nem élt át. Nader Pouratian, az UCLA stimulátort beültető idegsebésze bizakodik az eszköz jövőjét illetően.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. november 09. 19:21
Egy napon látni fognak a vakok és megmozdulnak a mozgássérültek. Az agyba épített receptor irányítani fogja a gondolatokat, észleléseket függetlenül a valós fizikális környezettől...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik