Robottank is harcol Moszulban az Iszlám Állam ellen

2016. november 07. 14:30

Két bagdadi testvér által fejlesztett távirányított fegyveres harci jármű is részt vesz Moszul ostromában.

2016. november 07. 14:30

Az Irak egyik legnagyobb városa, Moszul visszafoglalásáért megindult csatában a sokezer kormánykatona, terrorellenes elitalakulatok, kemény harcokban edződött kurd pesmergák, és az amerikai légi támogatás mellett az Iszlám Állam harcosainak egészen különleges ellenséggel, két bagdadi testvér által fejlesztett távirányított harci járművel is meg kell küzdeniük.

A 12,7 milliméteres löveggel és oldalán 70 milliméteres rakétákkal felszerelt Al-Robot névre hallgató négykerekű páncélos jármű sokkal kisebb egy Humvee-nél vagy egy tanknál. A központi fegyver hő-képalkotó kamerája teszi lehetővé Al-Robot éjszakai használatát. Beszámolók alapján első alkalommal november 1-én vetette be az iraki hadsereg.

Három főbb feladatra használják: éjszakai vadászküldetésekre, nappali harcra és bármely szükségét érző csapatrész kisegítésére bármely időpontban.

Működtetéséhez két operátor kell: az egyik a vezetésért felel, a másik a fegyver irányítórendszerét működteti. A fegyver hordtávolságáról egyelőre nincs pontos információ.


A jármű újabb modelljeihez fegyverstabilizáló forgatótornyot építenek, valamint a hőkamerát is frissítik.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abraxas
2016. november 09. 01:24
Na mi van, az agysebészek mégis otthon maradtak? Ez a két derék iraki járműipari mérnök legalább harcol a hazájáért. Minden elismerésem!
csuka
2016. november 08. 19:33
"Iszlám Állam fellegvárának számító Irakban is lehet kötvényeket jegyezni, ami növeli a terrorkockázatot." Csak a fideSZDSZ HAZAÁRULÓ,OFFSHORE,ÜGYNÖK MAFFIA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik