Az USA kész meghackelni Oroszországot, ha az beavatkozik a választásba

2016. november 07. 11:30

Mi történik, ha orosz hackerek jelentős mértékben befolyásolják az amerikai elnökválasztást, hogyan reagál rá az USA?

2016. november 07. 11:30
Jon Fingas
Engadget

„Amerikai hivatalnokok attól tartanak, hogy az elnökválasztást befolyásoló állítólagos orosz próbálkozások magára a választásra is kiterjedhetnek, amit csírájában meg akarnak akadályozni. Vezető hírszerzési forrás elmondta az NBC Newsnak, hogy a választást jelentős mértékben megzavaró egyértelmű támadás esetén az USA cyberhadviselési ügynökei készen állnak az orosz kritikus infrastruktúra (közte az irányítórendszerek, elektromos és telekom hálózat) meghackelésére. Az USA nem számít ilyen léptékű behatolásra, az üzenet viszont egyértelmű: komoly károkat okozhatunk, ha a demokratikus folyamatunkba ártjátok magatokat.

Nem tudjuk biztosan, hogy az Egyesült Államok mekkora támadókapacitással rendelkezik jelenleg. Orosz hackerek eltántorításáért az ország aligha bízza magát egy-egy jól időzített média kiszivárogtatásra (feltéve, ha megalapozott). Az amerikai kormány „hátsó csatornán” állítólag figyelmeztette Oroszországot. Nem ez lenne az USA első rodeója – az ISIS ellen indít online támadásokat, és az amerikai hírszerző ügynökségek számára nem elképzelhetetlen, hogy hozzáférjenek országok teljes telekom hálózatához. Más szavakkal fogalmazva: saját károdon tapasztalod meg, ha alábecsülöd a megtorló potenciált.

A legsürgetőbb félelem, hogy Oroszország a határok átlépése nélkül próbál megtenni minden lehetségest. Az állítólag orosz kémeket fedő Guccifer 2.0 és mások hamis kiszivárogtatások és a szavazásra vonatkozó álinformációk elhintésével próbálkozhatnak a választás utolsó pillanatban történő befolyásolásával. Ez pedig nehezen megállítható. Bárki könnyen összehoz egy ideiglenes közösségimédia-fiókot, és pár napon keresztül hamis információt sugároz róla. Szélsőségesen agresszív lépés lenne ilyen hamisítási botrányért hacker-kampányt indítani. Legvalószínűbb, hogy az amerikai vezetés tűkön ül az utolsó megszámolt szavazatig… És talán utána is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakNézelődök
2023. március 25. 15:57
Azt mondják Putyin kizárólag kurblis telefont hajlandó használni.
avmanster
2016. december 27. 21:37
1. gondolat: Miből fogják tudni az USA cyberhadviselési ügynökei, hogy valóban orosz hackerek törték fel, a különben egy évtizede is elavultnak számító, évek óta javítatlan biztonsági lyukakkal döglődő amerikai szavazógépeket? Már ha egyáltalán működni fognak, mert cserealkatrész sincs már hozzájuk évek óta. 2. gondolat: Miből gondolják, hogy valóban esélyük van a USA cyberhadviselési ügynökeinek arra, hogy komoly károkat okozzanak az orosz infrastruktúrának? Az utóbbi években rengeteg erőforrást toltak az oroszok ebbe a területbe. Eléggé aggaszó, hogy még az USA és nyugati informatikai infrastruktúra jól ismert, rendszeresen jönnek hírek sikeres támadásokról, addig az orosz informatikai infrastruktúráról semmit nem lehet tudni. Amit pedig tudni lehet, sok jót nem sejtet. Például az orosz harci egységek kommunikációját nem lehet műhold blokkolásával megbénítani, ugyanis műholdas kommunikáció helyett egymással kommunikálnak különböző frekvenciákon, mesh típusú hálózaton.
oskar
2016. november 09. 15:26
Ez olyan mint a gleiwitzi incidens,vagyis Lengyelország kezdte a háborút.
Akitlosz
2016. november 09. 15:26
Mi történik, ha piros hó esik? Ezen ráérünk akkor gondolkodni, ha piros hó esik. Ami 1816-ban fordult elő. Ez tökkelütött orosz ellenes propaganda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik