Láncdohányos robot

2016. november 04. 08:30

Harvardi kutatók láncdohányos robotot fejlesztenek. A gép rendeltetése, hogy a cigizés okozta krónikus obstruktív légúti betegség titkaira derítsen fényt. Sokkal emberségesebb, mintha patkánnyal kísérleteznének.

2016. november 04. 08:30

Robotok remekül teljesítenek egy csomó területen, különösen ahol masszív nyers erő vagy gyorsaság kell, persze ne a gyaloglásra gondoljunk. Most újabb emberi cselekedet kivitelezésére is képesnek tűnnek: dohányoznak. Ráadásul sokkal humánusabb is, mintha patkányokat kényszerítenénk a füst benyelésére.

A Harvard Wyss Intézetének kutatói persze nem azért építettek lánccigis robotot, hogy a dohányipar bevételeit növeljék, hanem dohányosoknál gyakran tapasztalható intenzív köhögést és tüdőfertőzéseket kiváltó krónikus obstruktív légúti betegség (COAD) titkait kutatják.

12 cigarettát táraznak a szerkezetbe, a robot autós öngyújtóval gyújtja meg őket. A gyakoriság és az intenzitás természetesen programozható. A robot az emberi szerv működését utánzó, élő sejteket is tartalmazó „tüdő egy chipen” (lung on a chip) szerkentyűbe továbbítja a füstöt.

A kutatók egészséges és COAD-beteg személyek sejtjeit is felhasználják a tüdőchiphez, a robot segítségével külön-külön vizsgálják, hogy melyikre milyen hatással van a cigarettázás.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2016. november 05. 02:14
Mindenképp dicséretes. Még ha csak a fogyasztóik élettartamát akarják növelni, akkor is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik