Autonóm keresőágensek segíthetnek tudósokat

2016. november 01. 09:00

Egy teszt során kiderült: speciális ágensek jobbak a keresésben, mint az ember. Az eredmények tudósok munkáját megkönnyítő és felgyorsító mesterséges intelligenciákhoz vezethetnek.

2016. november 01. 09:00

Különös tesztet futtattak le a Strathclyde és a Glasgow Egyetem kutatói: szimulált keresőágensek versengtek emberekkel, és nyertek egy keresőversenyben. Sokkal hatékonyabb munkát végeztek, és ugyan másként viselkednek, mégis elég jók ahhoz, hogy hitelesen és élethűen szimuláljanak humán kutatókat.

„Sokat beszélünk mostanában az MI-ről és jövőbeli szerepéről. Egy autonóm keresőágens például jogi vagy orvosi szakirodalomban nézhet át hatalmas mennyiségű anyagot. Ez a fajta információ-intenzív szemlézés azt jelenti, hogy amíg a kutató máson dolgozik, az ágens átolvassa és kiértékeli az anyagokat, majd egyéb releváns információforrásokat javasol. Korábbi szimulált felhasználóink nem voltak élethűek, és az ágensek is hiányoztak. Inkább véletlenszerűen döntöttek, mint tényleges információ és a döntést megalapozó információ iránti igény alapján. Modellünk figyelembe veszi, mit tud, mit tett és látott, és mit tart relevánsnak az autonóm ágens. Folyamatosan fejlődik” – jelentette ki Leif Azzopardi (Strathclyde Egyetem).

A kísérletekben 48 személynek kellett két keresést megoldania. Utána az autonóm ágenseket is ugyanazokkal a keresésekkel bízták meg, és jócskán túlszárnyalták az embereket, azaz bebizonyosodni látszik, hogy élethűen szimulálható az emberi keresőtevékenység. Persze hátra van még az alkalmazás is.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik