A Microsoft jobb Apple-benyomást tesz, mint maga az Apple

2016. október 30. 10:00

Szinte egyszerre mutatták be au új MacBook Prokat és a Microsoft Studioját. A Microsoft reklámvideója sokkal meggyőzőbbre sikerült.

2016. október 30. 10:00
James Vincent
The Verge

„Az Apple és a Microsoft egyaránt profi használatra szánt új komputert mutatott be a héten. A két cég hardvere különbözik ugyan egymástól, mégis hátborzongatóan hasonló módon próbálják eladni őket, lásd a két videót. Rendben, az egyik, az Apple-é Jony Ive hangalámondásával készült, a másik meg a Pure Imagination drámai címlapja, a videók általános íve viszont ugyanaz: el próbálják mondani a fogyasztónak.

Kezdéskor a kamera sima gépi felületeken, csillogó krómon és átláthatatlan alumíniumon időzik. A belső alkatrészek úgy esnek darabokra, mintha a súlytalanságban lennének, azt sugallva, hogy minden egyes darab tökéletesen passzol egymáshoz. Utána újra egybeáll az egész, mint egy fordított lassítottfelvétel-robbanás. Ember lép a képkockába, megérinti, életre kelti a számítógépet. A Microsoftnál s Studio kijelző szabályozásáról, az Apple-nél a Touch Bar aktiválásáról van szó. A jelentés azonos: mi raktuk egybe ezt az egészet. Még a képernyők mutogatását célzó tesztfelvételek is egyeznek: a színes por robbanását biztos, hogy a Holi hindu fesztivál fényképei ihlették.

Természetesen nincs semmi szokatlan a filmezésben, a szokatlan inkább az, hogy az Apple és a Microsoft egymást követve jelent be új számítógépeket. Mindenféle techcég évek óta használja a lassított felvétel-alkatrész-robbanás beállítást, hogy lássuk: micsoda mérnöki teljesítmény kellett a készülékhez. A videókra adott reakciók talán a legérdekesebbek. Az Apple-é jelentéktelennek, a Microsofté viszont tényleg izgalmasnak tűnik.

Kérdés, hogy miért? Talán mert túl jól ismerjük Jony Ive megszokott ütemű, de hasonlóságuk miatt önmaguk paródiájává váló videóit. Vagy azért, mert a Microsoft-videó egyszerűen jobb – a zene beindít mindenféle érzelmet, és látjuk, hogy a Studio és perifériái többet tesznek. Esetleg a márkával kapcsolatos általánosabb kérdések is felmerülnek. Úgy tűnik, mindkét cég újrapozícionálja magát; a Microsoft a profi kreatív piac, az Apple (például a Tool Bar emojijaival) mainstreamebb közeg felé tart. Nekem mindenesetre izgalmasabb az előbbi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik