Könnyen meghackelhető, mégis belebolondultunk az okos otthonba

2016. október 25. 06:45

A dolgok internetével berobbant okosotthon-technológiákkal, seregnyi kütyüvel lakókörnyezetünk sokkal védtelenebbé vált. Ennek ellenére még több kütyüt akarunk.

2016. október 25. 06:45
Thomas Tamblyn
Huffington Post

„2016 tényleg az otthon okos otthonná válásának éve.

Berobbant a dolgok internete, rákapcsolódó készülékekkel, például okosórával beállítjuk a hőmérsékletet, leoltjuk a villanyt, távirányítjuk a sütőt, és csak a hangunkat használjuk hozzá.

Az összes intelligens otthoni kütyünek akad azonban egy gyengéje, mégpedig, hogy mindegyik kapcsolódik az internetre, így pedig sebezhetővé válnak támadásokkal szemben.

Az egész akkor vált egyértelművé, amikor a hétvégén malware-rel dolgozó hackerek otthoni kütyüket térítettek el világszerte, és olyan oldalakat bénítottak le, mint az Amazon, a Twitter és a Spotify. De a kockázatok ellenére sem valószínű, hogy nem akarunk még többet belőlük.

A John Lewis áruházlánc 2016-os értékesítési beszámolójának számai önmagukért beszélnek. Honlapjukon 670 százalékkal nőtt az okos otthon termékekre vonatkozó keresések száma, míg például a Philips Hue intelligens világítórendszerre vonatkozó kutakodás masszív 207 százalékkal növekedett az utóbbi 12 hónapban. Az otthonfigyelő technológiák eladása pedig 265 százalékos emelkedést mutat.

Mindez arra utal, hogy a hackerekkel szemben gyengén védett kütyükről nem tudjuk, milyen biztonsági megoldásokkal óvjuk őket, vagy pedig egyáltalán nem foglalkozunk a témával.

Okos otthon iránti fanatikus szerelmünk legfőbb problémája, hogy nagyszerű dolog mindent összekötni a telefonunkkal, csakhogy ebből a mindenből igen keveset véd is ténylegesen valami.

A digitálisotthon-biztonsági F Secure elmondta, hogy a dolgok internete eszközök új hullámával otthonunkat ostromlott várrá tesszük, és a bűnözők könnyen megtalálják a pénzcsinálás módját.

Mi történik, ha megbuherálják a világítórendszert? Elrugaszkodottnak tűnhet, de pontosan arról van szó, hogy egyesek adatokat gyűjtenek és kódolnak, majd zsarolnak velük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik