Betegeket ápol a holnap robotja

2016. október 10. 08:30

Emberi mozdulatok utánzására tanítottak be egy milánói robotkart. Orvosi és ipari alkalmazásokban számítanak a fáradhatatlan gépre. Akár ápoló is lehet.

2016. október 10. 08:30

A Milánói Műszaki Egyetem nemzetközi kutatócsoportja természetes emberi cselekvések utánzására tanít egy robotot. Munkájukkal a kockázatos helyzetekben, például sebészi beavatkozásnál is hatékony ember-robot koordinációt, együttműködést szemléltetik.

Orvosi beavatkozásoknál azért javítható folyamatosan a biztonság, mert a robot nem fárad el, lényegében végtelen számú műveletet képes ugyanazon a szinten végrehajtani.

„Robotmunkatársaink segítségével csökken a munkaterhünk, a gyógyászattól az ipari alkalmazásokig, több feladatnál lesz jobb az eredmény” – jelentette ki a kutatást vezető Elena De Momi.

A kísérlet részeként egy személyt fényképeztek, aki különféle tárgyakat akart elérni, megfogni. Sebészekhez hasonló mozdulatokat tett. A fotókat betáplálták a robotkar ideghálójába, majd a humán operátor által működtetett kar ugyanazokat a mozdulatokat próbálta utánozni. Több kutató figyelte változatos tevékenységét, és megállapították, hogy a mozdulatok 70 százalékát „az élővilág inspirálta.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik