Tényleg a Mátrixban élünk?

2016. október 08. 10:00

Állítólag Mátrix-féle szimulációban élünk. Két amerikai milliárdos pénzzel támogatja a menekülési terveken agyaló kutatásokat.

2016. október 08. 10:00

A világ leggazdagabb és legbefolyásosabb emberei közül néhányan meg vannak győződve, hogy számítógépes szimulációban élünk. Most meg is próbálnak tenni valamit. Minimum két szilícium-völgyi techmilliárdos ugyanis pénzzel támogatja a szimulációból való kitörésünket célzó erőfeszítésekbe. Egyelőre nem tudni, milyen formában dolgoznak a kitörésen.

Filozófusokat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy honnan tudjuk, hogy világunk nem a valóság nagyon hiteles szimulációja. Az utóbbi években, a számítógépek és a mesterséges intelligencia fejlődésével még gyakrabban jön szóba a téma.

A Szilícium-völgyben sokan hisznek a szimuláció-hipotézisben.  Elon Musk szerint egy az egymilliárdhoz az esély, hogy nem szimulációban élünk. Múlt hónapban a Bank of America elemzői írták: 50 százalék az esély, hogy Mátrix-stílusú világban élünk.

A két milliárdosról a New Yorker írt, az újság a techcégek fejlődését támogató Y Combinator elnökétől, Sam Altman-től tudott meg részleteket. Arról nem írtak, hogy Altman lenne az egyik, és nem is találgattak.

Musk pezsgőfürdős beszélgetés után vonta le következtetését – a számítógépes technológia gyors fejlődésével valamikor a jövőben nem tudjuk már megkülönböztetni a valódi élettől. Ha pedig így van, nincs okunk azt hinni, hogy nem történt már meg, és pont abban élünk. Ha viszont nem szimuláció, akkor vége lesz mindenféle emberi életnek. De reménykedjünk, hogy szimuláció a világunk.

„Különben, gyászos oka lehet, ha a civilizáció nem fejlődik tovább” – elmélkedik Musk.

A Musk nézetét osztó Altmant aggasztja, hogy a körülöttünk lévő készülékek az univerzum összes tudatának kipusztulásához vezethetnek. Az egybeolvadás a legjobb forgatókönyv, az emberi agyak és a számítógépek eggyé válnak, esetleg feltöltjük az agyunkat a számítási felhőbe.

„A telefonok már kontroll alatt tartanak minket. Az összeolvadás megkezdődött. Nélküle bármelyik forgatókönyv konfliktussal jár: vagy szolgává tesszük az MI-t, vagy ő tesz szolgává minket. Imádnám, ha feltölthetném a tudatom. Magasabb szintre kell emelni az embert, mert utódaink vagy meghódítják a galaxist, vagy a tudatosság örökre eltűnik az univerzumból” – jelentette ki Altman.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. október 11. 12:16
Miért annyi a fénysebesség amennyi, és miért nincs nála gyorsabb? Talán mert ez a mátrix világunk megadott csúcssebessége.
peti
2016. október 08. 14:10
Sokmindent megmagyarázna,ha valóban így lenne, és valóban van is rá esély, magam is olvasgattam a témában. Én csak azt a magabiztosságot kérdőjelezem meg, amivel kijelentik egyesek: biztosan így van. Meg azt, hogyan lehet ebből "kitörni", ha valóban szimuláció. Ha elég jó a szimuláció, se bizonyítani nem fogjuk tudni soha, se kitörni belőle. Igaz, lehet, hogy nem elég jó :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik