Automaták a Felvilágosodás korából

2016. október 06. 11:30

Az ősrobotok, a mechanikus automaták, például Jacques de Vaucanson Emésztő kacsája vagy Kempelen Farkas Mechanikus törökje főként a 18. században örvendtek népszerűségnek, történetük viszont az antikvitásig nyúlik vissza.

2016. október 06. 11:30

Régi idők automatái gyerekjátékoknak tűnnek, pedig valójában virtuóz mérnöki munkák, a digitális kor előtti világon viharként végigsöprő, belső óramű-szerkezet által működtetett mesterségesintelligencia-kezdeményezések voltak.

A közvélekedéssel ellentétben nem a 18. században és nem is a kései középkorban, hanem jóval korábban, a Krisztus előtti 5. század antik görög világában és két évszázaddal később, Kínában alkották az elsőket.

Későbbi korokban komplexitásuk, életszerű mozgásuk miatt jártak csodájukra. Leonardo da Vinci is próbált automatát építeni, mechanikus királya állítólag belső emelőcsigákkal próbálta utánozni az emberi mozgást.

Az automaták azonban Leonardo és a Reneszánsz után, a Felvilágosodás korában sokasodtak meg, váltak népszerűvé, de még az ipari kor kezdetén, a 19. század első felében is szerették őket. Többek között Charles Babbage, a „számítógép atyja” is rajongott értük.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falusi
2016. október 08. 12:07
Szolzsenyicin hosszan írja a Gulagban, mennyivel jobb volt a jobbágynak a cári időkben, mint a bolsevikok alatt.. Csak a Szovjetunióban 65 millió a kommunisták áldozata, a rabszolgaság újravirágzott.
Harangláb
2016. október 07. 22:20
Egyetértek! Ráadásul a "sötét középkor" messze nem volt olyan sötét, mint ahogy a vulgármarxista történelemírás megpróbálta beállítani...
korona
2016. október 07. 12:16
Hogyan értelmezitek ti azt, hogy "fekvilágosodás"? Az az, amikor megtagadták Istent? Megtagadták a Teremtést? Megtagadták a Szent Lélek mindenholi jelenlétét? Elkezdték azt a fantazmagóriát kialakítani, hogy "evolúció"? Mi az evolúció? Az volt az úgynevezett "felvilágosodás" amikor legitimálták a nihilizmus felé vezetőn anarchiának nevezett társadalmi utat. Szabad lett tenni olyasmiket, amiket tegnapim még nem volt szabad tenni, mert nem volt ildomos, illetlenség volt. Az a "felvilágosodás" amikor törvényt hoztak arról, hogy lopni, csalni, hazudni és ölni erény. Ki találta ki ezt a hülye szót, hogy "felvilágosodás"? Meg azt a marhaságot, hogy "evolúció"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik