Mamutcégek történelmi szövetsége a mesterséges intelligencia jövője jegyében

2016. október 01. 10:00

A Facebook, az Amazon, a Google, az IBM és a Microsoft szövetsége a mesterségesintelligencia-technológiák felvirágoztatása mellett a szakterületről kialakult negatív közvélekedést is meg akarja változtatni.

2016. október 01. 10:00

Techóriások, a Facebook, az Amazon, a Google, az IBM és a Microsoft mesterségesintelligencia-kutatásokban való együttműködést, a szakterület fejlődését célzó szövetséget formáltak. A megállapodás ötletek és kutatási eredmények megosztására ösztönzi az egyébként rivalizáló partnereket.

Az MI Partnerség csoport projektjeiben és megbeszélésein egyenlő arányban vesznek majd részt testületi és nem-testületi tagok. Kutatószervezetek, például az AAAI (Association for the Advancement of Artificial Intelligence) és a Paul Allen Mesterséges Intelligencia Intézete szintén támogatják az ügyet. Elvárás a cégek felé, hogy anyagi támogatást nyújtsanak MI-fejlesztésekhez.

A kutatások mellett, a csoport bizalomalapú kapcsolatot igyekszik kiépíteni a nyilvánossággal, és a gépi tanulásról informálja a közvéleményt. A mesterséges intelligenciáról kialakított negatív vélemény megváltoztatása a cél, elmagyarázni, hogy a gépek nem törnek ellenünk, az igazán bonyolult feladatokhoz pedig szükség van emberi beavatkozásra.

„Azért dolgozunk mind együtt az MI-n, mert szenvedélyesen hiszünk világmegváltoztató lehetőségeiben. Pozitív hatása nemcsak algoritmusaink minőségétől, hanem a nyilvános beszélgetések mennyiségétől is függ, hogy a lehető legtöbben megértsék az MI-t és előnyeit” – nyilatkozta Mustafa Suleyman, a DeepMind társalapítója és a csoport társelnöke.

Mindegyik cég rendelkezik MI-alapú technológiával, egyeseket, például a Google DeepMindját, az IBM Watson API-ját, a Microsoft Face API-ját és az Amazon Echoját be is mutattak már.

Érdekesség, hogy az Apple hiányzik az alapítócégek listájáról. Egyes hírek szerint azonban hamarosan csatlakozhat a csoporthoz. A konzorcium techcégeket, kutatócsoportokat és nonprofit szervezeteket buzdít csatlakozásra .

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik