Miért az emberi agy a kulcs az intelligensebb mesterséges intelligenciához?

2016. szeptember 29. 14:15

Ha megértjük, hogy agyunk hogyan képes életünk végéig belső fejlődésre, segít alkalmazkodni és bonyolult adottságokra szert tenni, új ismereteinket okosabb robotok fejlesztésére is felhasználhatjuk.

2016. szeptember 29. 14:15

Az EU-s INSIGHT projekt új módon értelmezi az emberi problémamegoldást – hogyan fejlődnek életünk során agyunkban a gondolatok, ötletek. A meglátások okosabb robotokat eredményezhetnek.

Szathmáry Eörs (ELTE TTK) projektkoordinátor elmondta, hogy a mostani robotokhoz nincsenek adekvát algoritmusok, amelyek különféle kontextusokban is belülről oldanák meg a problémát. Pedig az emberi megértésnél ez abszolút alapvető.

A projekt szimulációval, robotokkal, sejttenyészetek vizsgálatával, pszichológiai kísérletekkel és idegképekkel igyekezett alátámasztani a hipotézist, mely szerint a kognitív alkalmazkodás az emberi agy ideghálóiban egész életünkön keresztül funkcionál.

Például a patkány idegsejtjei ideiglenes aktivitásminták tanulására aktiválódtak, amiket felvettek és lejátszottak egy hálózatnak, hogy megállapítsa: megduplázható-e a megszerzett információ. Nyílt kimenetű autonóm kutatásra tervezett természetes kiválasztódás algoritmusokat tápláltak robotokba, majd tesztelték őket, hogy képesek-e saját célokat kidolgozni. A robotok végül saját értékeket és vágyakat generáltak, és bizonyos értelemben saját elmével is rendelkeztek.

Az INSIGHT evolúciós robotikai csomagot is létrehozott. Fizikai alapokon nyugvó szimulációkban bárki tervezhet vele robottestet és agyat, kinyomtathatja, összeszerelheti, majd valódi élethelyzetekben figyelheti a robot viselkedését.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik