Hogyan e-maileztek 1984-ben?

2016. szeptember 29. 08:30

Ma pofonegyszerű, 32 éve viszont hihetetlenül bonyolult volt elektronikus levelet küldeni.

2016. szeptember 29. 08:30

Talán azért szeretünk panaszkodni, hogy mennyi e-mailt kapunk, mert túl könnyű elektronikus levelet küldeni. Az orwelli 1984-ben viszont sokkal, de sokkal nehezebben ment, komoly elhivatottság kellett hozzá.

A videón látható televíziós relikvia bemutatja, mennyivel bonyolultabb volt 32 éve a Prestel rendszeren. Az eredetileg a Thames TV Database programjában lement adás geekeknek és techfanatikusoknak szólt.

Julian Green mikrokomputer-felhasználó és felesége Pat bemutatta, hogyan kell felhívni a Prestel központi rendszerét a kapcsolatért. A számítógépet másokkal közösen birtokolták, amin azért ne lepődjünk meg, mert a rendszeren évi 17 ezer fontért lehetett fiókot bérelni. A Micronet 800 IP „betűs oldalt” ajánlott fel, ahol a userek nyilvánosan írhattak egymásnak és a szolgáltatónak is.

A folyamatot lépésről lépésre nyomon követhetjük a videón. Jól figyeljük meg a történelmi pillanatot, amikor Julian bejelentkezik, és az „1234”-et használja jelszóként.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2017. február 07. 13:38
Sok amerikai filmben ma is ilyen felületek látszanak a képernyőn, amikor a szuperhős éppen megszerzi a fontos fájlokat.
Sinistra
2016. december 21. 21:26
Én 1994-ben BBS-t használtam, ha valaki emlékszik rá, mi volt ez. A bajai csillagász egyesületnek volt BBS oldala. Egy Jupiter kép letöltése fél óra volt, a Matáv távolsági hívásként kezelte... Nagy élmény volt. Aztán felhívtam a Matáv tudakozót, hogy mi az internet telefonszáma. Fogalma sem volt.
Gregorius
2016. október 01. 21:42
A 90-s évek elején az egyetemen a Pegasus Mail már használható volt. Kész csodának éreztem azt, hogy a haveromnak Pretoriába (ott tanított) küldött cikktervezetet két óra múlva javítva visszakaptam. Légipostán ez vagy két hét lett volna...
I_Isti
2016. szeptember 30. 12:48
"Ha már telefonálni kell," Te mikor születtél? Nyilván ebben az évezredben :) A 90'-es évek végéig olyan, hogy adsl nem volt, az otthoni internetfelhasználók up to 56k-s (letöltési) sebességgel rendelkeztek telefonvonalon, és modem felhasználásával. (Ez az 56k is inkább elméletileg létezett, és csak akkor, ha egyébként a telefonvonal minősége viszonylag jó volt.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik