Popdalokat ír a mesterséges intelligencia

2016. szeptember 27. 08:30

Mesterséges intelligencia alkotta zenékkel állt elő a Sony. Szépséghibájuk, hogy a hangszerelés és a szöveg ember munkája.

2016. szeptember 27. 08:30

Mesterséges intelligencia dolgozik már ügyvédi irodában, diadalmaskodott go-világklasszis ellen. Egyre több területen bukkannak fel, és úgy tűnik, egész jó popszámokat is tudnak írni.

A Sony kutatói évek óta próbálkoznak MI-generálta zenével, korábban érdekes dzsessz-számok jöttek össze. A Sony CSL Kutatólabor most viszont gépi értelem szerezte – meglepően jó – popzenét adott ki.

Az első dal, a Daddy’s Car egy kicsit Beatles-hangzású, a másik, az álomszerű Mr. Shadow több amerikai zeneszerző (Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin, Cole Porter) összekombinált stílusában íródott.

A FlowMachines nevű rendszer dal-adatbázis elemzésével kezdi, majd egy adott stílust követve komponál valami hasonlót. A végeredményhez (egyelőre) azért kell az ember is: a hangszerelés és a szöveg mindkét esetben a francia Benoit Carré munkája.

A Sony 2017-re tervezi az első olyan albumot, amelyet MI ír. Állítólag színtiszta MI-alkotás lesz az egész.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2016. szeptember 28. 23:59
" Szépséghibájuk, hogy a hangszerelés és a szöveg ember munkája. " - Nem baj, nemsokára ezt is sikerül majd kiküszöbölni, és akkor szólhat majd végre az igazi vérbő gépzene.
Paenumbra
2016. szeptember 28. 23:59
Semmivel nem nívótlanabb mint a zeneipar eddigi, biorobotok által sorozatgyártott tinglitangli szerzeményei. Ez legalább felvállalja a klisés algoritmust.
rajgy
2016. szeptember 28. 23:59
És mi ezen a nagy szám? Bárki képes egy akkordbontásra (C, G, Am, F) valamit kalimpálni, vagy dúdolni attól függően, hogy milyen hangulatban van.
Békanász a hasadon
2016. szeptember 27. 13:22
Undoritó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik