Gondolati úton irányítjuk a robotvázat

2016. szeptember 28. 08:30

Stroke-betegeken segít egy új robotikus rendszer. A gondolati úton vezérelt exoskeleton mozgásba hozza a felhasználó kezét. Ha beválik nem lesz szükség agyi beültetésekre.

2016. szeptember 28. 08:30

Svájci kutatók stroke-betegek életét alapvetően megváltoztató robotikus rendszert dolgoztak ki. Az ETH Zürich Rehabilitációs Mérnöki Laboratórium adatai szerint hat személyből egyet életében legalább egyszer stroke éri, kétharmaduknak pedig lebénul a karja. Intenzív klinikai gyakorlattal, benne robotokkal segített terápiával a páciens visszanyerheti a karja és keze feletti korlátozott kontrollt.

Rogert Gassert, a labor kutatója viszont jobb ötlettel, kézre szerelt robotikus vázzal, exoskeletonnal állt elő.

„Absztrakt helyzetben, klinikán kivitelezett gyakorlatok helyett, a páciens otthoni hétköznapjaiba integrálhatja ezeket az egyes esetekben robottal segített gyakorlatokat” – ismertette javaslatát Gassert professzor.

A mai exoskeletonok problémája, hogy túl nehezek, a páciensek nem bírják felemelni a kezüket, nehezen érzékelnek tárgyakat, problémás a megfelelő erőkifejtés.

„Ezért akartunk a tenyeret többé-kevésbé szabadon hagyó, a beteg napi tevékenységét lehetővé tevő, nemcsak izom-, hanem szomatoszenzoros (tapintás, nyomás stb.) funkciókat támogató modellt fejleszteni” – folytatja Gassert.

Az ujjakat érintő, három laprugót tartalmazó eredeti megoldást Jumpei Arata, a japán Kyushu Egyetem kutatója dolgozta ki. A motor által mozgatott középső a másik kettőn keresztül továbbítja az ujjak felé az erőimpulzusokat. Az ujjak automatikusan alkalmazkodnak annak a tárgynak a formájához, amelyet a felhasználó meg akar fogni. Motorral viszont az exoskeleton tömege 250 gramm, ami klinikai tesztek szerint stroke-páciensek számára túl nehéz.

A motor eltávolítása a kézről és rögzítése a beteg hátán az új megoldás. Az exoskeletonhoz kerékpár fékkábelén keresztül juttatják el az erőimpulzusokat. Az így csak 120 gramm tömegű kézmodul elég erős ahhoz, hogy felemeljen egy egyliteres ásványvizes üveget.

Az agyból érkező utasítások eljuttatása a végtagokhoz szintén problémás stroke-betegeknél, súlyosabb esetekben pedig teljesen megszűnt a kapcsolat. Tanulmányok kimutatták, hogy ha az agy szomatoszenzoros visszajelzéseket kap a kéztől, a meglévő idegkapcsolatok rendszeres gyakorlással javíthatók. Az exoskeletonnal támogatott kéz ilyen esetekben végrehajt mozdulatokkal kapcsolatos utasításokat.

Az agy-exoskeleton interakció a terápiához ideális megoldást eredményezhet. Nagy előnye, hogy semmiféle implantációra nem lesz szükség hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik