Ősszámítógép az 1940-es évekből

2016. szeptember 26. 11:30

Rekonstruálják a világ egyik legrégebbi számítógépét, a brit EDSAC-t. Az őskomputer 2017-től ismét működni fog. A munkahelyszínre az eredeti fejlesztőket ismerő három veterán is ellátogatott.

2016. szeptember 26. 11:30

1949-ben állt munkába a világ első tárolt programú számítógépe, az úttörő jelentőségű brit EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Calculator). A gépet Maurice Wilkes (1913-2010) és csapata a neumanni elveket követve hozta létre a Cambridge-i Egyetem Matematika (későbbi Komputer) Laboratóriumában. Az első programot 1949. május 6-án futtatták le rajta.

Az EDSAC a korabeli technológiának megfelelően óriási méretű volt: a két méter magas gép négy négyzetmétert foglalt el, 3 ezer elektroncsövet tartalmazott. A parancsok papírszalagról érkeztek, másodpercenként 650 utasítást tudott végrehajtani. 1500-szor gyorsabban számolt, mint az ember.

A gépet sok tudós, matematikus és mérnök használta, köztük Nobel-díjasok is: John Kendrew, Max Perutz, Andrew Huxley, Martin Ryle. A díjátadáskor mindegyikük megemlítette az EDSAC-t.

A történelmi darabot most rekonstruálják a brit Nemzeti Számítástechnikai Múzeumhoz (TNMOC) tartozó legendás Bletchley Parkban, és előreláthatólag jövőre lesz működőképes.

A munkálatokat megtekintették az egykori EDSAC még élő veteránjai, Joyce Wheeler, akkori csillagász-hallgató és Margaret Marrs operátor, valamint Liz Howe, az EDSAC 2 egyik operátora. Mindhárman ismerték az eredeti fejlesztőcsapat tagjait, és elégedetten nyilatkoztak a rekonstrukcióról.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2016. szeptember 27. 10:05
Kicsit lekéstek a beszerzéssel...Valószínűleg egy elfekvő TPA esetleg R-10 lehetett, azokra kellett annyira vigyázni. Egyébként egy úgy kisebb táskanagyságú (nem analóg tekerős!) elektronikus számológép már úgy 80-tól hozzáférhető volt a tanszéken (használtam eleget) A PC-k (XT Olivetti, dupla floppys, hard drive nélkül) pedig német közvetítéssel ugyanennek az évtizednek a második felében jelentek meg nálunk. Akkoriban még létezett az un. COCOM lista.
KannibálTatárÚr
2016. szeptember 26. 22:59
Ilyen számítógépeket kellene használni ma is. Mindenkinek lenne munkája. A nyolcvanas évek elején terveztünk egy üzembe számítógépet. Rezgés ellen biztosnak kellett lennie a helységnek, amibe elhelyeztük, por nem kerülhetett a helységbe. Mire felépült a nyolcvanas évek vége közeledett. Már a személyi számítógépeknek nagyobb volt a teljesítményük és bárhol használni lehetett. Az egyetemen pontosan kellett számolni egy feladatot, tehát nem számíthattunk logarlécen. Valaki szerzett egy tekerős számítógépet, amin az alapműveleteket lehetett végezni. Milyen jó volt, hogy meggyorsította a munkát!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik