Kínai álmok: szuperborok a világűrből

2016. szeptember 25. 10:20

Kínai kutatók a világűrben vizsgálják, hogyan állítsák elő a földkerekség legjobb borát.

2016. szeptember 25. 10:20

A gazdasági növekedés hatására Kína lett a világ egyik legfontosabb bortermelője. Lakosai több vörösbort isznak, mint bárki más a világon, a dermesztő telű északkeleti Liaoningtől Xinjiang perzselő sivatagjaiig több a szőlőhegy, mint Franciaországban. A világverő bor előállítására hajtó ország tanulmányozta már a tibeti magasföld buja dombjait, a napégette Góbi-sivatagot és Ningxia tartomány sziklás lejtőit is. A helyi borászok most viszont teljesen új úticél, a világűr felé tekintgetnek.

Az ország legújabb űrlaborja, a Tiangong-2 múlt héten fellőtt rakományába a hírek szerint Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir borválogatás is került. A borok forrása a politikusok által Kína Bordeaux-jának nevezett ningxiai Helan hegység.

Tudósok reménykednek, hogy a világűrbeli bortermeléssel az ország egyes szőlőhegyeinek zord klímájához jobban alkalmazkodó új mutációk jönnek létre.

Az alakuló helyi boripar szívében, az elszegényedett Ningxia tartományban és hasonló helyeken, a büntető -25 körüli fagyos hőmérséklet és a kedvezőtlen talajviszonyok komoly kihívást jelentenek a termelőknek. Bíznak benne, hogy az „űrsugárzás” genetikai változásokat eredményez a szőlőben, amelyek segítik, hogy hidegnek, aszálynak és vírusoknak is ellenálljon.

Miután visszakerültek a Földre, a mintákat letesztelik, más szőlőkkel összevetik, hogy megtalálják a „legalkalmasabb mutációt.”

„Peking környékén készült a legjobb kínai bor, amit valaha is ittam. Meg sem mondanák, hogy kínai” – jelentette ki Fongyee Walker, a Dragon Phoenix Bortanácsadó igazgatója.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2016. szeptember 27. 11:55
A bibliai sárguló veszedelemnek semmi nem számít. Mi lesz ha ez a materialista 1.3 Mrd elkezdi liberálisan értékesnek vallania magát, a kis tücsök vagyok-golyó fogó helyett. 5000 év dinasztikus kultúrájának tapasztalata fog menni a levesbe a bolsevizmus miatt.
thomsen
2016. szeptember 26. 09:11
Vállalhatatlaneszméjű non-PC fasisztavagggy! Illiberálisan tablettásbor-alkoholizmusra köteleznéd a szegény leszbikus anyák örökbefogadott gyermekeit?
recipeferum
2016. szeptember 26. 09:11
Az igya a kinai űrbort,akinek két anyja volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik