Robotflotta az amszterdami csatornákon

2016. szeptember 24. 09:00

Autonóm csónakok orvosolnák az amszterdami vízi közlekedés problémáit. Közben természetes környezeti adatokat is gyűjtenének. A projekt iskolát indíthat el, más nagyvárosok is követhetik a példát.

2016. szeptember 24. 09:00

Az MIT és a Fejlett Nagyvárosi Megoldások Amszterdami Intézete (AMS) összeállt, hogy autonóm csónakokból álló flottát teszteljen a csatornákon. A robocsónakok (robot + boats, azaz roboats, ami egyben a projekt neve is) első prototípusait 2017-ben eresztik vízre.

Logisztikai platformot is fejlesztenek hozzájuk, amivel dinamikus infrastruktúrát igyekeznek létrehozni a város vízi útjain. Sőt, szenzorrendszerekkel a vízminőséget és a közegészségüggyel, szennyezettséggel, környezettel kapcsolatos észrevételekre, előrejelzésekre alkalmas más adatokat is gyűjtenek.

„Javakat és személyeket szállító, ideiglenes úszó infrastruktúra, például órákon belül össze- és szétszerelhető igény szerinti hidak vagy emelvények kialakításában közreműködő autonóm csónakflottát képzelünk el” – nyilatkozta az MIT Városi Tanulmányok és Tervezés Tanszékén tanító Carlo Rotti.

Az eredmények más városokat is arra ösztönözhetnek, hogy autonóm technológiákkal oldjanak meg közlekedési, mobilitási és vízminőségi problémákat.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik