Robotika, virtuális valóság és 3D nyomtatás egyben

2016. szeptember 20. 11:30

Egy szilícium-völgyi projekt virtuális valóságban programozható valódi robotkarja izgalmas katonai, kereső-mentő, orvosi stb. alkalmazások sorát indíthatja el.

2016. szeptember 20. 11:30

Virtuális és való világ találkozása inspirálta a nemrég végzett stanfordi diákokból álló szilícium-völgyi 219 Design tervezőit nyílt forrású elektronikán és izgalmas interfészen alapuló, HTC Vive headsettel irányítható elmés robotkar nyomtatására. A projekt legfőbb nóvuma a különféle technológiák – printelt valódi robot és virtuálisvalóság-interfész – működő rendszerbe integrálása.

A projekt egyelőre a megvalósíthatósági példa (proof-of-concept) stádiumnál tart, de rengeteg potenciál rejlik benne. Főként azért, mert a VR headsetet viselő személy valósidőben és nagyon pontosan tudja kontrollálni, irányítani a robotkart, és így különféle munkákat, mozdulatokat taníthat meg neki. Ezeket a tevékenységeket későbbi utasításokra sokkal könnyebben abszolválja a gép.

Az újítás projektek sorát indíthatja el. Mivel a VR-ben programozott robotok könnyen megtervezhetők és felépíthetők, bárki nehézségek nélkül programozhat és újraprogramozhat robotokat. Veszélyes közegekben is bevethetők, például előzetes utasítás nélkül távolíthatnak el bombákat messzi helyeken. Az egészségügyi szektorban távműtéteknél lehetnek hasznosak, anélkül, hogy az orvosnak intenzíven meg kellene tanulnia a gépek irányítását.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik