400 millió dollár adótartozást fizethet a Google Indonéziában?

2016. szeptember 20. 13:06

Sokszáz-millió dollár büntetést fizethet a Google, ha beigazolódik az indonéz adóhatóság többéves adóelkerülésre vonatkozó gyanúja.

2016. szeptember 20. 13:06

Öt év adóhátrálék miatt Indonézia bíróság elé tervezi citálni az Alphabet Inc-et, azaz a Google-t. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy a keresőóriás elkerülte a fizetést, csak 2015-re 400 millió dollárnál magasabb összeget kell fizetnie.

A nyomozók hétfőn elmentek a Google helyi irodájába – közölte a Reutersszel az indonéz adóhivatal speciális ügyek osztályát vezető Muhammad Hamif.

A hivatal állítása szerint a Google Indonesia a tavalyi éves összbevétel és az általános forgalmi adó kevesebb mint 0,1 százalékát fizette be.

Hamif nyilatkozatára a Google Indonesia múlt heti közleménnyel reagált, amelyben elmondták, hogy változatlanul együttműködnek a helyi hatóságokkal, és minden adót befizettek.

Ha kiderül, hogy a Google vétkes, akkor 2015-re akár a tartozás ötszörösét, jelen esetben a maximális 5,5 trillió rúpiát is kifizetheti (1 dollár = 13155 rúpia) – véli Hamid, aki nem volt hajlandó találgatni az ötéves időszakra vonatkozó összegről.

Az Indonéziában kitermelt bevétel nagy részét a Google Ázsia-Csendes-óceán régió szingapúri központjában könyvelték el. A Google Asia Pacific elutasította a júniusi auditálást. Az adóhatóság ezért tekinti bűnesetnek az ügyet.

„A Google azzal érvel, hogy csak az adózás tervezetét készítették el. Az adótervezés legális, az agresszív adótervezés, ami akár addig is elmehet, hogy a bevételt generáló ország nem kap semmit, viszont nem az” – nyilatkozta Hamif.

A rendőrséggel együttműködő adóhatóság beidézi a Google Indonesia a Google Asia Pacific-nél is pozíciókat betöltő vezetőit.

Világviszonylatban ritka, hogy társasági adózással foglalkozó állami vizsgálatból büntetőügy lesz. Yustinus Prastowo, az Indonéz Adózás-elemző Központ igazgatója szerint általában három év, amíg a helyi bíróságok adóbűntettekben döntenek.

Az adóhatóság más internetes tartalmat szolgáltató vállalatok (over-the-top, OTT szolgáltatók) visszamenőleges vizsgálatát is tervezi.

Az indonéz kommunikáció és információ minisztérium új szabályozást dolgoz ki az OTT szolgáltatókra. Az adóhatóság azt javasolta, hogy az országban „hálózati jelenléttel” bíró cégeket tekintsék adóalanynak.

Az iparág éves hirdetési összbevételét 830 millió dollárra becsülik, amelynek Hamif szerint kb. 70 százalékát a Google és a Facebook jelenti.

A Google és a szingapúri állami befektető Temasek idén megjelent közös tanulmánya viszont csak 300 millió dollárra becsüli a 2015-ös indonéz digitális hirdetőpiacot.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2016. szeptember 20. 19:25
Höhöhö! Magyarországon a Tesco (Auchan, Quelle...) és a kínai máskéntvállalkozók nyerítve röhögnek az "adófizetés" szó hallatán, mert nekik Vámosi-Nagy Szabolcs, Pankucsi és társai könyvelnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik