Világpremier: olcsó eljárással hibátlan grafén

2016. szeptember 19. 14:30

Német és osztrák kutatók forradalmasítják a közeljövő elektronikáját meghatározó anyag, a grafén előállítását.

2016. szeptember 19. 14:30

Először a világon, német és osztrák vegyészeknek sikerült grafitból „tökéletes” (hibamentes, kiváló minőségű) grafént előállítani. Olcsó módszerükkel a félvezetőipar akármilyen méretben használhatja úttörő technológiákhoz, például hajlékony eszközök átlátszó elektródáihoz az anyagot.

A módszerrel a grafén rongálódás, minőségvesztés nélkül szeletelhető, és lehetővé válik, hogy speciális elektronikus tulajdonságokat integráljanak bele. Pontosan ezért komoly előrelépés a vezetőképességet csökkentő méretkorlátokkal és komoly hibákkal járó korábbi megoldásokhoz képest.

Az egyetlen atom vastagságú grafitréteg grafént általában a grafit „lehántásával” állítják elő. A folyamat során a grafitban lévő fémionok rétegzett vegyületet eredményeznek. A szénrétegeket oldószerrel különítik el, majd a grafént elválasztják az oldószertől és újraoxidálódik. Probléma viszont, hogy közben a szénrétegek könnyen meghibásodnak: a szénatomok vizet vesznek fel, oxidálódnak stb.

Az Erlangen-Nürnberg és a Bécsi Egyetem kutatói erre találtak megoldást: benzonitril oldószert használva állítottak elő hibátlan grafént.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik