A Google-n értékelik a menekülttáborokat Leszbosztól Gießenig

2016. szeptember 14. 10:00

A Google az éttermekhez, hotelekhez, szórakozóhelyekhez hasonlóan a menekülttáboroknál is lehetővé tette, hogy bárki értékelje az ott tapasztalt szolgáltatás minőségét. A közel-keleti országokból érkezők bátran élnek is a lehetőséggel Görögországtól Németországig. Mikor jöhetek végre ki innen versus jó kis hely.

2016. szeptember 14. 10:00
Bukovics Martin

Kedden jelent meg a Mandineren egy német lapokból szemlézett cikk, amely arról szól, hogy Szpirosz Galinosz, a görögországi Leszbosz szigetének polgármestere levélben panaszolja el a görög kormánynak, hogy tarthatatlanná vált a migrációs helyzet a szigeten található moriai menekülttáborban. A tábor szerinte kapacitásán felül üzemel: csak a múlt héten hatezer ember érkezett, holott az intézmény 3500 embert képes csak ellátni.

Én tavaly nyáron voltam Leszbosz szigetén, a Mitiliniből kivezető út környékén eltévedve jártam is Moriában, hogy megnézzem a település határában lévő, nem éppen turistabarát módon gondozott római kori akvaduktot. Az, hogy van egy menekülttábor a közelben, számomra egyáltalán nem volt feltűnő – vélhetően azért, mert a főváros környékén eleve több menekültet lehetett látni, mint a sziget többi részén. A tábor elhelyezkedése egyébként meglepően logikus: Moria mind a török partokról közvetlenül a sziget keleti strandjaira érkezők, mind a fővárosban, Mitiliniben a kikötőben várakozók számára nagyjából ugyanolyan távolságban található. Mondhatni, központi a fekvése.

A keddi hír kapcsán rögtön rákerestem, pontosan hol is található a moriai tábor, van-e arra bármi esély, hogy úgy hajtottam el mellette, hogy nem is láttam. Ezt megállapítani végül nem sikerült, egészen más dolog ragadta ugyanis meg a figyelmemet. Ez:

A Google lehetővé teszi, hogy egyes helyeket – legyenek azok parkok, éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek – értékelni lehessen egy ötpontos skálán, rövid indoklást írva hozzá. Miért éppen egy menekülttábor maradna hát ki a Google-féle Tripadvisorból?

És miért éppen egy menekülttábor Google-értékelései között ne jelenjen meg a menekültellenesség? Mint bárhol az interneten, ahol szabadon lehet hozzászólni dolgokhoz, itt is viszonylag gyorsan megjelentek a migrációellenes vélemények. 

Egy hozzászóló négy hónappal ezelőtt Irakba küldte volna vissza a lakókat:

Stelios papi ugyanezt mondja, csak egy kicsit több karakterben.

Egy görög internetező pedig arról írt körülbelül egy héttel ezelőtt, hogy ha objektívan leírná, amit gondol, rögtön rasszistának lenne kikiáltva.

Ezeknél a kommenteknél jóval izgalmasabb, hogy mit gondolnak a moriai menekültszállóról a szolgáltatás igénybevevői, maguk a lakók. Le is írták.

A Google Translate fordítása szerint a legfelső arab nyelvű komment arra utal, hogy ide érkeznek az embercsempészek által Törökországból a tengeren átcsónakáztatott arcok. A második már számolja visszafelé a napokat, hogy mikor hagyhatja végre el a helyszínt. A harmadik arabnyelvű komment csak annyit ír: jó kis hely menekültek számára.

Egy-két komment lazán elférne a a Tripadvisoron is egy hotel oldalán.

Sok az olyan hozzászólás, ahol indoklás nincs, a felhasználó csak simán rányomta a minimális egy pontot. Ha hozzávesszük a menekültsegítők munkáját dicsérő kommenteket és a fent is részletezett migrációellenes véleményeket, ki is jön a 2,5-ös átlag.

Na de vajon jobban tetszik nekik Németország?

Az egyik legismertebb táborra rákeresve a rövid válaszom: igen.

A hosszú válasz: kivételek persze mindig akadnak, ám a German Way of Life a Frankfurttól északra lévő hesseni Gießen városka menekültszállásán a 3,7 csillagos összértékelés alapján egész jól fekszik a közel-keleti vendégeknek. Muuf úr szerencsés, hogy szupernek találja a helyet, ahogyan Solomon Yonas is, aki kifejezetten örül annak, hogy a dimbes-dombos hesseni vidéken maradhat egy ideig. Nem beszélve arról, hogy az első arab nyelvű hozzászóló úgy adott öt csillagot, hogy kommentje szerint hat hónapja vár arra, hogy a menekültügyi eljárás során meginterjúvolják, hogy pontosan ki is ő.

Na ja, die deutsche Gastfreundschaft!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 23. 08:22
Lesz egy csillagos, öt csillagos menekülttábor?
drkovax
2016. szeptember 16. 13:15
Szerintem ez ott már többeknek eszébe jutott, mert Németország migrációs egyenlege plusz egy millió volt csak. Vagyis legkevesebb félmillió német távozott ...
BPasternak
2016. szeptember 16. 12:42
Európai körút a Frontex utazási iroda jóvoltából.
hartnesz
2016. szeptember 16. 11:13
Jeruzzálem Postban írták meg a napokban hogy Soros fizeti ezt az egész disznóságot ami itt másfél éve megy! Lehet nácizni! :DDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik