Használhatók-e az emberrabláskor terjedő pletykák?

2016. szeptember 09. 14:30

A közösségi média és chatalkalmazások korában szélvészgyorsan terjedő híresztelések sokat segíthetnek vészhelyzetben. Különösen akkor, ha igazak is, mint egy nemrég végzett izraeli kutatás esetében.

2016. szeptember 09. 14:30

Hogyan kövessük és kezeljük pletykák, híresztelések terjedését vészhelyzetben? Tommer Simon a Ben-Gurion Egyetem (Negev) kutatója e kérdésre keresve a választ, térképezte fel alaposan 13 eltérő pletyka terjedését izraeli mentők, védelmi erők közös művelete során, amikor három elrabolt fiatalt kellett megtalálniuk.

A pletykák 69 százaléka igaznak bizonyult. Terjedésük még segített is az újságíróknak katonáknak és mentőknek. Simon megállapította, hogy a közösségi média és chatalkalmazások drámai módon felgyorsították híresztelések vészhelyzet közbeni terjedését.

„A kutatást valósidőben végeztük, hogy azonosítsuk a WhatsAppon megjelenő pletykákat, főként visszakövessük őket a forrásig, majd elemezzük mindet” – nyilatkozta.

A tanulmányból kiderül, hogy az érintettek a WhatsAppot jobban szeretik használni pletykaterjesztésre, mint a Facebookot, mert privátabbnak és megbízhatóbbnak tartják. A művelet alatt a felhasználók több mint 40 százaléka legalább egy pletykával szembesült.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik