Hogyan befolyásolják a kukacok a jövő robotikáját?

2016. szeptember 05. 14:30

A muslicalárva agytevékenysége alapján fejlesztenek európai kutatók robotikus eszközöket.

2016. szeptember 05. 14:30

Az EU-s MINIMAL (Miniature Insect Model for Active Learning, miniatűr rovarmodell aktív tanuláshoz) projekt kutatói a muslicalárva tanulási folyamatát tanulmányozzák. Barbara Webb projektkoordinátor szerint a kutatás fontos technológiai alkalmazásokhoz, például maguktól tanuló robotikus eszközökhöz, szükség esetén bármikor bevethető pici precíziós mezőgazdasági gépekhez, illetve a felhasználó következő lépését előrejelző szoftverekhez, számítógépes interfészekhez vezethet.

A választás azért esett az apró kukacokra, mert stimulációkra, például szagokra adott reakcióikat figyelve Webb és munkatársai megállapították, hogy agyi folyamataik irányíthatók.

„Egyes speciális agysejtek aktiválása elég ahhoz, hogy a lárva megtanulja, jó az adott szag. Ezt egy új módszerrel tervezzük továbbvizsgálni. Speciális agysejtek tüzelése mutatható ki vele, amiből aztán nyomon tudjuk követni, mikor mozog önállóan a lárva” – magyarázza Webb.

A folytatásban eddigi eredményeik alapján elkészítik, majd roboton tesztelik a neurális tanulómechanizmusok modelljét.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik