Parkolópályára teszi moduláris okostelefon-projektjét a Google

2016. szeptember 03. 09:00

A Google leállította egyik legígéretesebb projektjét, a cserélgethető részekből álló Ara okostelefon fejlesztését.

2016. szeptember 03. 09:00

A moduláris megközelítés kulcsfontosságú lehet a fogyasztói elektronika és a mobiltermékek következő generációjában. Többen kísérleteznek moduláris okostelefonokkal, de az eddigi törekvéseket még nem koronázta siker. Most nagyon úgy tűnik, hogy a Google is parkolópályára teszi a Project Ara-t.

A Google és a valaha a Google-hoz tartozó cégek anyavállalata, az Alphabet Inc. ugyanis felfüggesztette a cserélgethető, egymást helyettesítő komponensekből álló darab fejlesztését. A lépés átfogóbb törekvés része, a cég áramvonalasítani és egységesíteni óhajtja hardverfejlesztéseit (Chromebook laptopok, Nexus okostelefonok). Rick Osterloh, a Motorola korábbi elnöke ezért csatlakozott idén a Google-hoz.

A fordulat azért meglepő, mert az egyik májusi konferencián a Project Ara több partnerével közölték, hogy ősszel kész lesz az okostelefon fejlesztői változata. A fogyasztó egyéni ízlése szerint kialakítható készülék volt a cél, amelyet akár menetközben is átalakíthatnánk igény és szükség szerint – pluszkamerával, elemmel, hangszórókkal vagy bármi mással kiegészítve.

A Google egyik szóvivőjét megkérdezték a projekt felfüggesztéséről, de nem kommentálta a hírt. Elképzelhető, sőt valószínű, hogy a partnerek folytatják a fejlesztést.

A moduláris telefon ötletét nagyon szerette a techvilág, készülékek élettartamának meghosszabbítását, az elektronikus hulladék csökkenését látták benne. De a sok előny ellenére is nehéz bevezetni őket a piacra, mert hiába cserélgethetők a részek, ha terebélyesek és drága az előállításuk.

Bob O’Donnell, a TECHnalysis Research elemzője nem lepődött meg a Google lépésén.

„Sikertelen technológiai kísérlet volt, továbblépnek rajta” – nyilatkozta.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik