Energiahatékony számítások

2016. augusztus 30. 07:30

Hardver és szoftver együttműködésén alapuló módszerrel igyekeznek energiát spórolni egy EU-s projekt kutatói.

2016. augusztus 30. 07:30

A göteborgi Chalmers Műszaki Egyetemen számítógépes rendszerek energiahatékonyságán javító módszeren dolgoznak. A most lezáruló hároméves EU-s Excess projekt szoftvertervezők kezébe ad energiatakarékos programozást biztosító eszközöket. Egyelőre ugyanis nincsenek vagy nagyon kevés és nem elég jók az ilyen eszközök, mint ahogy megfelelő matematikai modellek sem állnak rendelkezésre. Ezekkel a modellekkel vonhatók le absztrakt következtetések a szoftver energiafogyasztásáról.

A holisztikus, integrált megközelítésében hardver és szoftver együttműködése biztosítja a kódolónak, hogy időben hozzon energiatudatos döntést.

„Több energia spórolható meg, mint a korábbi megközelítésekkel, amelyekben a kiinduló alkalmazás megírását követően, a szoftver áramoptimalizálása csak a második lépés volt” – nyilatkozta Philippas Tsigas projektvezető.

Az Excess eszközkészlete energiatakarékos hardverkomponensekből, mint például a Mividius Myriad gépilátás-processzor platform, valamint könyvtárakból és algoritmusokból áll.

A masszív rendszereken végzett tesztek meglepően jól sikerültek – az Excess keretében dolgozó kódolók 54-szer energiatakarékosabb megoldásokat találtak, mint a szabvány csúcsminőségű PC-processzorok esetében.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2016. augusztus 30. 12:06
Energia spórolásról beszélnek miközben az IoT-ot nyomják ezerrel. A IoT-nak hála egy csomó minden ami eddig áram nélkül működött az mostmár áramot fog fogyasztani. Nem beszélve arról, hogy ezek a dolgok mennyire sérülékenyek a hackerekkel szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik