A harmincórás munkahetet teszteli a lélekölő munkakultúrájáról ismert Amazon

2016. augusztus 30. 11:30

Az automatizáció térnyerésével a munkaidő törvényszerűen lerövidül. Az ezen a téren sokat kritizált Amazon egyes technológiai részlegeinél harmincórás munkahéttel kísérletezik.

2016. augusztus 30. 11:30

Az Amazon pilotprogram keretében teszteli a harmincórás munkahetet, egyes technikai csoportok csak annyi időt dolgoznának. A cég vezérigazgatója, Jeff Bezos tulajdonában lévő Washington Post szerint ugyanannyi órabért és juttatásokat kapnának, mint a heti 40 órát dolgozók, így a fizetésük is ezzel arányosan, 25 százalékkal csökkenne.

Néhány tucat alkalmazott teszteli a hétfőtől péntekig, délelőtt 10-től délután 2-ig tartó munkahetet. Így legalább napi négy órát garantáltan együtt töltenek, a maradék időt pedig rugalmasan oszthatják be.

Az Amazon bejelentette, hogy a kísérletet nem akarja az összes részlegre kiterjeszteni. A cég egy nemrég tartott rendezvényen elismerte, hogy a hagyományos teljes munkaidő nem működik, mert nem megy az „egy méret mindenkire” modell. A rövidebb munkahét elvileg az alkalmazottak közötti nemi sokszínűségnek is kedvez.

A munkaidő csökkentésére egy évvel a New York Times kíméletlen vizsgálatát követően kerül sor. Száz jelenlegi és korábbi alkalmazottal készített interjú alapján az Amazont sokakat kilépésre ösztönző kegyetlen munkahelyként írták le, ahol nemcsak a nyolcvanórás munkahetet várták el, hanem a személyes problémáikat munkájukkal nehezen egyeztető alkalmazottakat is állítólag megbüntették. Az Amazon természetesen cáfolta az állítást.

A Szervezet a gazdasági együttműködésért és fejlődésért szerint a kevésbé intenzív munkabeosztás növelheti a hatékonyságot. Az irodában kevesebbet időző alkalmazottak általában produktívabbak és jobban is keresnek. Mivel a technológiai munkákban egyre nagyobb szerephez jutnak a robotok, a rövidebb munkahét alkalmazottnak és alkalmazónak is win-win szituáció lehet.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. augusztus 31. 17:33
Nemi sokszínűség. Aha. Szóval a többgyermekes anyák dolgozzanak kevesebbet. Oda az egyenjogúság, életbe lép az "üvegplafon". Izgalommal várom a feminista, és/vagy jogvédő szervezetek egyöntetű felhördülését.
redgreg
2016. augusztus 31. 11:59
Na végre valahol, valakik :)
Adam5
2016. augusztus 30. 16:46
Ha annyira "kegyetlen munkahely", akkor a 30 órás munkahét helyett miért nem fele annyi embert foglalkoztatnak 60 órában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik