Seregnyi robot napelemet gyárt a Holdon

2016. augusztus 23. 08:30

Hogyan gyártsunk költséghatékonyan az egész Föld áramellátását megoldó napelemeket?

2016. augusztus 23. 08:30
Sarah Fecht
Popular Science

„8 milliárdhoz közelítő globális lélekszámmal, kilowatt-szomjunk percenként nő. Hogyan maradjon égve a lámpa anélkül, hogy a fosszilis üzemanyag kimerülésben túlfűtenénk a bolygót? Alternatív energia kézenfekvő választás, csakhogy nehéz megtalálni az arányokat. Justin Lewis-Weber szerint egy napelemekkel lefedett Nevada-méretű terület elég lenne az egész Földre, de ez „egyelőre nem kivitelezhető.” Márciusban, az akkor még gimnazista Lewis-Weber radikális tervvel állt elő: önszaporító napelemek a Holdon.

A lényeg: a napelemek minden nap a produktivitásukat növelő 24 órányi szűretlen napfényhez jutnak a Föld körül. Mihelyst a Föld körüli pályára kerülnek, meglévő napelemekhez hasonlóan, a napsugárzást elektromossággá, majd (ugyanazon elvek alapján, mint a konyhai berendezés) mikrohullámú sugarakká alakítják. Ezeket a mikrohullámokat visszasugározzák a Földre, és a vevőkészülékek az energiahálózatot árammal ellátó elektromossággá alakítják őket. Egy gond van csak vele, mégpedig az, hogy Lewis-Weber becslése alapján száztrillió dollár nagyságrendű összegbe kerülne, azaz botrányosan drága lenne a többezer kiló napelem és felszerelés felépítése és kilövése.

Azt sugallja helyette, hogy miért ne gyártsuk őket a Holdon. Egyetlen robot holdfelszíni landolása és nyersanyagbányászatra, napelem-építésre programozása és (ez a szórakoztató rész) saját másolatának elkészítése a megoldás. A folyamat addig ismétlődne, amíg seregnyi holdrobot-rabszolga sokezer napelemet termelne ki energiára éhes urainak.

Persze ezeket az elemeket is Föld körüli pályára kellene állítani, hogy az állandó fénysugár elérje a felszínt. Itt jön kapóra a Hold gyenge gravitációja és nem létező atmoszférája, mert az elemek kimenekítésére lényegesen kevesebb energiára (és pénzre) lenne szükség. Talán kellene hozzá egy holdprogram, a kivitelező technológiától viszont nem járunk messze.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2016. október 08. 13:18
Szeretem az ifjúságot , fantasztikus ötleteik vannak !
Akitlosz
2016. szeptember 01. 18:47
Állítólag már jártak a Holdon majdnem 50 éve. Ehhez képest ma képtelen eljutni a Holdra az ember. Vajon ki gondolta volna, az 1970-es években, hogy 2016-ban itt és csak itt fog tartani az űrkutatás? Még egy nyamvadt holdbázis sincsen. Egyáltalán nem reálisak az ilyen fantazmagóriák. Senki nem akar, nem tud és nem fog ilyesmikre ennyi pénzt költeni. S ezen meg is bukik az összes hasonló ötlet.
Akitlosz
2016. szeptember 01. 18:39
Egy újabb űrterv, hogy az újságoknak legyen miről írniuk, de amiből nem lesz semmi. Hússzor annyi ilyen űrtervről van cikk, mint tényleges, megvalósuló űrprogram.
matykox
2016. augusztus 24. 01:59
Nem jó. Ezt megoldást már régóta alkalmazzák, nem szabadalmaztatható. Úgy hívják a tudatlanok, hogy napsugárzás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik