Szelfit posztol a Fészen

2016. augusztus 16. 08:48

A Facebook segítségével létrehozta azt a végzetes illúzióra épülő globális kommunikációs teret, amely alighanem az emberi érintkezések történetének legdrámaibb, de feltehetőleg egyben legveszélyesebb és legpusztítóbb fejezete.

2016. augusztus 16. 08:48
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az internet, az emberi létezés első planetáris hálózata, hihetetlen esélyeket ad az emberiségnek arra, hogy olyan nézőpontból vegye szemügyre önmagát, amelyből sok olyan jellemzője is láthatóvá válik, ami egyébként örökre rejtve maradna előle. 

Ma már világszerte legalább hárommilliárd ember használja az internetet napi rendszerességgel, ami évente csaknem százezermilliárd (tízmilliószor tízmillió) kattintást jelenhet.

Vajon el tudjuk-e képzelni, hogy valójában mi mindenről árulkodik ez a csillagászati mennyiségű végtelen áradat?

Vagy azt, hogy milyen elképesztő hatalmat tart a kezében, aki korlátlanul hozzáfér ehhez – az emberi létezés legmélyebb természetéről árulkodó összefüggéseket megmutatni képes – adathalmazhoz, és felismeri annak legbelső szerveződési elveit. Arról már nem is beszélve – vagy inkább nagyon is beszélve! –, hogy a mindebből kiolvasható tudást hogyan és milyen mértékben tudja olyan befolyásolási technikák alkalmazására használni, amelyekkel úgy képes meghatározni gondolatainkat, döntéseinket, tetteinket, hogy nekünk közben sejtelmünk sincs minderről. Aki »láthatatlan« globális diktatúrát gyakorolhat szükségleteink felett, hisz tudatunk legrejtettebb tereiben is otthonosabban mozog, mint mi magunk.

Sőt, éppen erre építve, a Facebook segítségével létrehozta azt a végzetes illúzióra épülő globális kommunikációs teret, amely alighanem az emberi érintkezések történetének legdrámaibb, de feltehetőleg egyben legveszélyesebb és legpusztítóbb fejezete. Az engedelmes munka- és fogyasztóerő a végzetes illúzió áldozatává válik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2016. november 08. 23:21
Ez az írás egy rakás szar. Nem azzal van a baj, hogy egyén nem tud bánni a Facebookkal, a hülyék kiszelektálódnak itt is, akár csak máshol. Sokkal veszélyesebbnek tartom a Facebook politikai véleményformáló próbálkozásait, a Facebook alapító politikai beszólogatásait ilyen-olyan témákban.
Megtalálta
2016. szeptember 21. 14:55
Ez a topik megint úgy néz ki, mint valami nyugdíjas találkozó, ahol vén szenilisek aktuálisan szörnyülködnek valamin, ami az ő idejükben nem-, vagy másképp volt.
ThunderDan
2016. szeptember 05. 21:44
A könyvnek köze nincs a facebook-hoz. A könyv lassú, elmélyült gondolkodást igényel (és persze fejleszt). A facebook ezzel szemben a csimborasszója ennek az új típusú, az emberi agyat is átalakító, másodpercenként ide-oda kattintó, tömeges, ám de felületes villódzásnak. Sajnos magamon is észreveszem, hogy nehezebben olvasok könyvet, mint korábban. (Már kattintanék...) Ez már az internet rossz hatása. Akik pedig teljesen ebben nőttek/nőnek már fel, azok teljesen más típusú emberek is lesznek. Egyáltalán nem biztos, hogy jobbak. És akkor ott vannak azok a további fő motívumok, amiket Bogár is említ: a kiszámíthatatlan következményekkel járó gyors tömegesedés, a minden korábbinál keményebb manipulálása az emberiségnek (és igen, egyetértek Bogárral, hogy az Orwell-féle vízió ugyanolyan kispályás valami, mint amilyen kispályás a televízió ezzel az új internet-facebook-okostelefon világgal szemben). És míg teszem azt 1870-ben volt miért harcolni a rendszer ellen ("nyomorgunk a tőkések miatt"), most az a durva, hogy látszólag tökéletes minden! Bogárt idézve: "Ráadásul úgy, hogy látszólag szép, emberséges, demokratikus minden. " Szerintem nincs ember, aki előre látja ezeknek a folyamatoknak a társadalmi hatásait. Könnyű Bogárt gúnyolni, de akkor tessék - ha cizelláltabb formában is - de foglalkozni a "szép új világ" veszélyeivel. (Halkan megjegyzem egy mellékszálként (?), hogy az új internet-facebook-okostelefon világ előtt például nehezen volt elképzelhető legalja dél-ázsiai, közel-keleti, fekete-afrikai milliós volumenű lumpen hordák végtelenül öntudatos (!), "nekem ez jár" típusú vonulása GerMoney felé...)
Békanász a hasadon
2016. augusztus 28. 11:25
Már hogyne tenné rá. A Váradi Zsolt, az iwiwes azért csinálta az iwiwet, mert kiváncsi volt a magyar szexkapcsolatok térképére. Zázrivecz kettő csajjal is lebukott, ha jól emlékszem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik