Magunkon viselhető kütyü méri, hogy mennyi alkoholt ittunk

2016. augusztus 11. 11:30

Megmondja a szenzor, mennyire vagyunk részegek. Valószínűleg orvosok és rendőrök fogják használni.

2016. augusztus 11. 11:30

Különleges magunkon viselhető kütyüt, lényegében egy szenzort fejlesztettek a San Diegoi Kaliforniai Egyetemen (UCSD). Az érzékelő 15 percen belül pontosan megfigyeli a vér alkoholszintjét. Izzadság alapján méri, hogy viselője mennyi alkoholt fogyasztott. Az adatokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítja laptopnak, okostelefonnak vagy más mobileszköznek.

A bőrön viselhető rugalmas kütyüt orvosok és rendőrök használhatják az alkoholszint fájdalommentes valósidejű megfigyelésére. A technológia a bőrre tapadó ideiglenes „tetoválásból” áll. Reagál az izzadásra, az ittasság mértékét elektrokémiai úton állapítja meg. A „tetováláshoz” mágnessel kapcsolódó, szintén flexibilis, hordozható elektronikus áramkört is tartalmaz, az információt az juttatja el bluetoothon keresztül.

A kutatók kilenc egészséges önkéntesen tesztelték a szenzort. Alkoholos ital fogyasztása előtt és után is a karjukon viselték. A kütyü pontosan megállapította az illetők véralkoholszintjét.

„Az innováció lényege, hogy a szenzor viselőjének nem kell izzadnia és nem is kell erőltetnie, hogy izzadjon. Magára teszi, és néhány percen belül megkapja az adatokat” – nyilatkozta Patrick Mercier, az USCD tanára.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thomsen
2016. augusztus 16. 15:50
Magamról meg úgy is tudom, hogy még fér belém 5 whisky :P az első után még ezt nem tudod, de a harmadik után már igen :)
Adam5
2016. augusztus 14. 01:35
Minek? A kábszi miatt úgy is vesznek vért. Magamról meg úgy is tudom, hogy még fér belém 5 whisky :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik