MI, emberi együttműködés és a robotika jövője

2016. augusztus 07. 12:00

Hosszú utat kell még megtenni az általános proaktív mesterséges intelligenciához.

2016. augusztus 07. 12:00
Zhi-Hua Zhou
IEEE.org

„Mivel a robotika átfogó téma, nehéz mérni, hogy «mennyire intelligensek a robotok.» Egyes területeken, például a hang- és képfelismerésben már elérték vagy meg is haladták az emberi képességeket. A kontextus megértésében és bonyolult szituációk kezelésében viszont hosszú utat kell még megtenniük.

A jelenlegi intelligens robotok képesek tanulni és következtetni. Rendelkeznek az adatgyűjtemények és a környezet elemzéséhez vezető automatikus tanulás képességével. Ezért gondolom, hogy tudnak következtetni. Nehéz meghatározni, hogy ötletek kidolgozásában és az azokból történő következtetésben képesek-e önállóan gondolkozni.

Egyre több feladat kivitelezésében segítik az embert. Az MI-fejlesztések mindenkori célja az ember súlyos munkaterhektől való felszabadítása volt.

Az MI nagy, szerteágazó terület. Egyes technológiákat, mint a gépi tanulást, számítógépes látást és a természetesnyelv-feldolgozást széles körben, sok esetben alkalmazzák. Mások viszont, például a józanész-alapú ismeretek feldolgozása inkább csak elméletiek.

Ha az MI-t speciális feladatok megvalósítására használják, hamarosan megvalósulhat a proaktív MI. Általános proaktív MI-hez viszont még sok munka és idő kell.

Az MI legnagyobb kihívása, hogy megértse: egy beszélgetéshez nem elég a hangfelismerés, hanem az emberi nyelv összetett kontextusát kell értelmezni hozzá.

Az ember nehéz munkateher alóli felszabadítása nem korlátozódik a fizikai munkára. Radiológusoknak például naponta kell betegségek diagnózisáról áttekinteni hatalmas mennyiségű orvosi képet, ami kemény feladat. Az MI technikai lehetőséget ad a szűréshez vagy egészséges testként azonosított képek kihagyásához, és az orvosnak csak a potenciális betegségekre vagy sebekre utaló képekre kell összpontosítania. Az MI így szabadítja fel az embert nehéz munkaterhektől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik