Marsbéli város prototípusát nyomtatják 3 éven belül a Mojave sivatagban

2016. augusztus 05. 13:45

A Marsra szállás időpontja ugyan felettébb bizonytalan, viszont jobb, ha már most elgondolkozunk, hogy milyen épület lenne alkalmas emberi lakhatásra.

2016. augusztus 05. 13:45

Minden Mars-szakértő egyetért, hogy a 3D nyomtatás kulcsszerepet játszhat a vörös bolygó esetleges gyarmatosításában. Nemcsak azért, mert űrbéli printeléssel csökkennek a logisztikai költségek, hanem mert kivételes lehetőség szerkezetek építésére a Mars felszínén. Kimerítő tesztek nélkül azonban minden álom álom marad. Egyelőre nincs konszenzus Mars-kolónia ideális épületeiről, a Mars City Design mindenesetre prototípusokat szándékszik nyomtatni az ottani viszonyokhoz leginkább hasonló kaliforniai Mojave sivatagban.

Az ötlet az indonéz születésű „Mars-építész” (Marschitect), Vera Mulyani szellemgyermeke. 2015-ben ő alapította a Mars City Design agytrösztöt, azóta dolgoznak az első önfenntartó ottani város tervein. A munkát felgyorsítandó, pályázatot írtak ki, és több használható ötlettel gazdagodtak. Szeptemberben a Dél-kaliforniai Egyetemen elindul a Város a Marson workshop is, amelynek keretében tovább finomítják és három éven belül a sivatagban tesztelik a három legjobbnak minősített tervet. (A workshopra egyébként több mint 30 ezer dollárt össze is gyűjtöttek a Kickstarteren.)

Kezdetben négyszemélyes bázist építenének, ami ezres lélekszámú településsé fejlődhetne. A tervek közül a zárt folyórendszert is tartalmazó Neurosynthesis, a regolitot oxigén- és energiaforrásként használó Dandelion, és az élelmiszertermelést optimalizáló Vertikális Farm tűnik kifejezetten ígéretesnek.

Nyilván sokan felkapják a fejüket, hogy miért foglalkoznak ennyire komolyan marsbeli épületekkel, amikor még azt sem tudjuk, eljutunk-e oda a közeli vagy középtávú jövőben. Mulyani szerint viszont hosszútávon kell gondolkozni, ami sajnos egyáltalán nem jellemző az anyabolygóval kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik