Peter Thiel örökké akar élni

2016. augusztus 04. 08:30

Fiatal vér idős vérbe ömlesztése, a parabiózis lehet az öregedés megállításának, a „visszafiatalodásnak” az egyik módja.

2016. augusztus 04. 08:30

A milliárdos tech-vállalkozó,PayPal-alapító (és a Facebook első befektetője) Peter Thielt mindennél jobban érdekli, hogy elkerülje a halált. Milliókat invesztált öregedés elleni medicinával foglalkozó startupokba, rengeteg időt tölt és pénzt költ személyes terápiával foglalkozó kutatásokra. Véleménye szerint a társadalomnak nyitni kell a bizarrnak és kellemetlennek tűnő élethosszabbító megoldások felé is. Úgy gondolja, hogy például fiatalabb személyek vérének átömlesztésével tovább élne.

A parabiózis néven ismert eljárás Thiel szerint potenciálisan a biológiai fiatalság forrása, az öregedés megállításához legközelebbi tudományos felfedezés. A kutatások az 1950-es években kezdődtek, patkányok voltak az alanyok, az állatok keringési rendszerén drasztikus kísérleteket végeztek. Az eljárás évtizedekig a tudomány peremterületének számított, mainstream kutatásoknak csak az utóbbi években lett tárgya, amerikai klinikákon embereken is tesztelték, az Egyesült Államokat azonban megelőzi Kína és Dél-Korea.

A Monterey-székhelyű Ambrosia vállalat kutatásában 35 év feletti egészséges önkéntesek 25 év alatti donorok vérplazmájából kapnak átömlesztést. A kutatók két évig figyelik utána a vár egészséggel és öregedéssel összefüggő molekuláris mutatóit. A 35 és 80 év közötti résztvevőknek 8 ezer dollárt kell fizetniük, és vagy Montereyben kell lakniuk, vagy bármikor ott kell lenniük további vizsgálatokra.

A Stanfordon orvosként végzett Jesse Karmazin, Ambrosia-alapító több mint egy évtizede foglalkozik az öregedéssel. Cégalapításra állatkísérletek és külföldi tanulmányok adatai ösztönözték. Mindegyik kísérlet után ugyanazt figyelte meg az alanyoknál: az összes fontos szervnél leállt az öregedés. A jelenségre nincs még teljes tudományos magyarázat, a mechanizmusokat sem értik teljesen, viszont a fiatal szervezetben lévő vér nemcsak sejtműködést javító fehérjéket tartalmaz, hanem a befogadó testben is növeli ezeknek a fehérjéknek a képződését. A hatás állandónak tűnik.

Az Ambrosia jelentkezőket keresve ugyan meghirdette a kísérletet, de nem kereste a szélesebb nyilvánosságot. Karmazin meglepetésére, az angyalbefektető Jason Cammtől, a Thiel Capital vezető egészségügyi szakértőjétől és egyben Pieter Thiel „személyes egészségügyi igazgatójától” kapott üzenetet, aki a cég üzleti modelljéről kívánt beszélgetni vele.

Thiel szerint az öregedés megállítására nincs egyedüli üdvözítő módszer, a parabiózis viszont a legígéretesebbek közé tartozik. Egérkísérletek támasztják alá: öregebb állatok fiatalabbaktól átömlesztett vér hatására megfiatalodtak. Az eljáráshoz nem üzleti lehetőségként, hanem személyes gyógymódként közelít. Mivel „csak” vérátömlesztés, az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) engedélye sem kell hozzá.

Szilícium-völgyi pletykák szerint sok ottani gazdag személy már él a parabiózis lehetőségével, több tízezer dollárt költenek rá, évi több vérátömlesztésen esnek át.

Parabiózist gyakorló magánorvosok előbb-utóbb viszont azzal a kérdéssel szembesülnek, hogy honnan szerezzenek legálisan megfelelő mennyiségű fiatal vért, amihez csak szigorúan szabályozott keretek között lehet hozzájutni. Az FDA egyik szóvivője elmondta, hogy a hivatal a donorok egészségére való tekintettel tovább szabályozza a területet.

Az Ambrosia és más cégek klinikai tesztjeihez adottak a vérbankok. Viszont, ha gazdag kliensek vágyainak kívánnak eleget tenni a nonprofit vérbankokon kívül is kell forrást találniuk. Karmazin szerint a parabiózis népszerűvé válásával nőhet az önkéntes donorok száma.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2020. február 03. 18:50
Végülis ha működik... De inkább szélhámosságnak hangzik. Mindenesetre nagy bajban lesz a fickó gyászbeszédírója.
ciprióta
2020. február 03. 18:50
lassan ,de nagy biztonsággal eljutunk a jelen századi fasizmus legszélsőségesebb változataihoz. Bravo.
1120
2020. február 03. 18:50
Undorító.
gwrf
2020. február 03. 18:50
A vérbankok készletét szigorúan életmentő műtéteknél szabadna csak használni. Ha nincs még ilyen törvény, meg kell hozni. Ne szeretek anyázni, de ezeknek a kurva anyjukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik