Informatikatörténeti kiállítás nyílt az Óbudai Egyetemen

2016. augusztus 03. 08:30

A körzőtől és az abakusztól a legmodernebb okostelefonokig, tabletekig – az Óbudai Egyetemen tegnap megnyílt IT Evolúció kiállítás különleges tárgyakon keresztül mutatja be az informatika történetét.

2016. augusztus 03. 08:30
Admin

IT Evolúció címmel nagyszabású állandó kiállítás nyílt tegnap az Óbudai Egyetemen (1034 Budapest, Bécsi út 96/B). A kiállítás Dr. Kutor László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar tanárának több mint 40 évnyi gyűjtő és rendszerező munkájával kifejlődött magánygyűjteményéből jött létre. Célja nem kisebb dolog, mint a számítástudomány egészének bemutatása, legalábbis betekintésnyújtás a napjainkat, az információs kort legmarkánsabban meghatározó tudományág fejlődéstörténetébe, múltjába és jelenébe, az első „hivatalos” számítógépet jócskán megelőző időktől, körzőtől és abakusztól legújabb generációs okostelefonokig, tabletekig (és egy új robotig).

Legrégibbről a legmodernebbig, legkisebbtől a legnagyobbig volt a rendezés vezérlőelve, és túl a számítástechnikán, a hozzá szorosabban-lazábban kapcsolódó határterületek emblematikus tárgyai, elsők és utolsók, kuriózumok és hétköznapi darabok szintén kiállításra kerültek.

Ne feledjük: információtechnológia és kommunikáció, média és zenelejátszás ma ugyan a legtermészetesebb módon integrálódik egyetlen eszközben, de a jelen konvergenciájához nagyon hosszú és rögös út vezetett Babilóniától, középkoron, Pascalon és 19. századon keresztül Neumann Jánosig, Alan Turingig és tovább.

A kiállítási anyagokból témakörökre bontva, kronologikusan ismerjük meg ezt az utat, a tárgyakhoz tartozó ismertetők kitérnek a feltalálókra, működési elvekre, első megvalósításokra, alkalmazási körökre, valamint – amennyiben ismert – a tárgyak készítőjére is. Ezek a zsenik és elfelejtett mesterek emlékét őrző tárgyak drámai forradalmak helyett sokkal inkább folyamatos fejődést, világmegváltó revolúciók helyett exponenciálisan begyorsuló evolúciót mutatnak.

Közhely, de igaz: legyen szó akármennyire is „jövődiszciplínáról”, márpedig a számítástudomány nagyon az, az sem a semmiből jött, a múlt ismerete nélkül halványabb, sok-sok árnyalattal szegényebb képet tudunk csak alkotni a jelenről, és még kevésbé látjuk át a jövő felé ívelő, azt megalapozó és meghatározó trendeket.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. augusztus 04. 22:28
"A kiállítás Dr. Kutor László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar tanárának több mint 40 évnyi gyűjtő és rendszerező munkájával kifejlődött magánygyűjteményéből jött létre." Köszönjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik