Retrótökély: nézzen '86-os balatoni nyarat!

2016. augusztus 2. 11:54
Zsigulik, Wartburgok, Trabantok, szintipop, bajuszok és dauerfrizurák minden mennyiségben: amatőr videó az 1986-os balatoni nyárról.

 

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az utolsora en se emlekszem, az elsore igen :)

Tunya annyit akart mondani, hogy Fletoek tobbszoroset vettek fel annak amit Jani ba. Raadasul utobbibol legalabb ereztunk is valamit a borunkon mig az elobbibol az egvilagon semennyit se koltottek rank.

es ebben igaza is van.

Csatlakozom. Én is 86-ban érettségiztem! :)

"legalább 5 évet vártál egy szocialista csodaautóra!"

Haát, mindig megcsodálom azokat, kik az akkori alacsonyabb életszínvonalért a szocializmust okolják, mikozben nem veszik figyelembe, hogy milyen országok alkották a háború után létrejött szocialista tábort. Mondok néhányat. Lengyelország, Románia, Bolgária, Albánia, Mongolia, Csehszlovákia.

Nyugateuropat pedig olyan országok alkották mint Belgium, Hollandia, Franciaország, Olaszország, Anglia, stb. Már a háború utáni ujjáépítéskor nem voltunk egy súlycsoportban a két tábor, ezért a szocializmusra fogni hogy 5 évet kellett várni autora ideologiai ámítás, a történelmi tények figyelmen kívul hagyása.

Nyugateuropa már eleve, technikailag is, technologiailag is, muveltségileg is, gazdaságilag is egészen máshol volt, mint a szoci országai. Ha az oroszokat az USA-hoz hasonlítjuk, akkor Bolgáriát mondjuk Belgiumhoz, MO-t pedig Olaszország gazdaságához kéne hasonlítani. Lengyelországot Angliához, Csehszovákia iparát Franciaországéhoz, NDK gazdaságát az NSZK-hoz, Romániát Dániához, Hollandiához, és a kis Albániát mondjuk Luxemburg gazdaságához. Mivel Mongolia nem Europában van, akkor a Mongol gazdaságot hasonlitsuk ossze Kanada gazdaságával, mivelhogy az is Europán kívul van, kozben hagyjuk figyelmen kivul azt a tényt, hogy a nyugati országok a háború utáni idökben is még sokáig profitáltak a volt gyarmataikbol.

Azt az állítást, hogy keleteuropában a szocializmus miatt volt alacsonyabb az életszínvonal a nyugateuropaihoz képest akkor fogadom el, ha valaki valahogy bebizonyítja, hogy a háború után egyforma volt a startvonal.

Én is akkor érettségiztem, és a sok szép dolog mellett is beárnyékolta mindenki életét a közelgő katonaság (halasztást kaptam a felvételi eredmény miatt, de legtöbben persze bevonultak). Ennek a szép, nosztalgikus évnek a felét a korosztályom nagy része már a laktanyában szopatva töltötte. Hajlamosak vagyunk az ilyen apróságokról megfeledkezni utólag, mennyivel jobb csak a háromhatvanas kenyérre emlékezni.

Na ja, olcsó volt a Balaton meg a zacskós tej, egy közepes magnó viszont többe került, mint a tanár anyám havi fizetése. Ami olcsó volt, azt természetesnek vettük, de ettől még alig volt valaki, aki ne érezte volna csórónak magát.

Te annyira vagy valódi magyar, mint a Misa mackó.

te is tudtad a matekpéldákat? :) Jó buli volt.

1986, Fonyód. Sajnos a related videók erre bedobta Molnár Csilla videóit, így részemről kissé szomorúra sikerült ez a nosztalgiázás.

"A komcsi cipőfelsőrészkészitők és cselédfattyúk nem értettek semmihez."

A szakképzettség és muveltség is a starvonalhoz tartozik.

"Hol van két egyforma ország. Ja, mégis van. NDK, NSZK. Voltál mindkettőben, mondjuk 86-ban? Ha voltál, akkor tudod, hogy mekkora különbséget produkált a két társadalmi rendszer."

Hát ha úgy gondolod hogy jo a példád. Csak megjegyzem, az NSZk kapott Marshall segélyt is, és az ujjáépítesre felvett hitelek egy részét Londonban a hitelezok elengedték az otvenes években. És NSZK-nak a tudományos és gazdasági egyutmukodésre maradtak az olyan államok, mint Anglia, Japán, USA, Kanada, míg az NDK az egyutmukodesre a világ legfejletteb partnereit kapta, mint pld. Kubát, Romániát, stb.

A szovjetek, az NDK-ra, mint volt német ellenségre nagyon sokáig tekintettek. Ez csak a hatvanas évek végén változott, addig eléggé szivatták oket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában