A jövő cowboya

2016. július 30. 12:00

Ausztrál kutatók robotpásztort fejlesztenek: a gép figyeli és helyükre tereli a gazdaság állatait.

2016. július 30. 12:00

Széles körben elemzik és vitatják meg a közelgő robotforradalom potenciális következményeit, hogy elveszik az állásunkat, és üres, cél nélküli lényekként keressük a semmiféle erőfeszítésre nem késztető világ értelmét. De úgy tűnik, a jövő félelmeinknél is rosszabb lehet: még a kutyáink is elveszítik munkájukat.

A Sydney Egyetem és a Tereprobotika Ausztrál Központja haszonállatokat figyelő, terelő robotot fejleszt. Nemrég tesztelték egy farmon, többek között kemény terepen és csermelyekben futott, teheneket és lovakat terelt. Azt tanulmányozták, hogy megállná-e a helyét, ha farmon dolgozna.

Egy régi ausztrál szó, a vándormunkást jelentő swagman alapján nevezték el SwagBotnak. Arra tervezték, hogy Ausztrália messzi vidékein, ahol a falvak és a szomszédok órákra vannak egymástól, segítse az állattartókat, hatékonyabban tereljen nyájakat.


Úgy néz ki, mintha cipődobozt szereltek volna négy hatalmas lábra, de autonóm barangol, pásztorkodik, tart ellenőrzés alatt állatokat, és tárgyakat is segít cipelni.

Hasznosságát sokan megkérdőjelezhetik. Végülis kizárólag ezért tenyésztünk egyes kutyafajtákat – juhászkutyák és más pásztor ebek évszázadok óta hűségesen segítik az embert. De sajnos megöregednek, elfáradnak, megbetegednek. Farönköket se tudnak odébb hordani. Tanítani kell őket, meg kell mondani nekik, mikor cselekedjenek. Swagbotot elég a legelőre küldeni.

A robot drónokkal is együttműködhet. Fentről figyelik a gazdaság állapotát, és küldik az infót a gazdának. A drónok például a legjobb útvonal kiválasztásában is segédkezhetnek. A kutatók azért turbózzák fel a robot érzékelőit, hogy ránézésre megmondja, beteg vagy sérült-e az állat, amit aztán megüzen a farmernek. Egy kutya bajosan tenné meg ugyanezt.

SwagBot csak az első terepteszten esett át, és a következő két évre a teszt folytatását, a gép adaptálását tervezik a kutatók. Talán a nem is olyan távoli jövőben robotok felügyelte, speciális gépek fejte tehenek robotok által irányított gyárban csomagolt tejét fogjuk inni, amit természetesen repülőrobot szállít a helyszínre.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2016. augusztus 02. 18:13
Na ja, a robot átgázol a kisgyereken, de felmentik: nem hibás! Persze, minden balesetnél az ember lesz a hibás!
DrPepper
2016. július 31. 23:24
Négy kerék jó, két láb rossz.
stonecircle
2016. július 31. 22:19
Pont erre gondoltam, egy pulival többre mennének
Energetikus
2016. július 31. 22:19
le a tehenekkel is ... - robot-tehenet a robot-pásztornak ... - de aztán lesz robot-pásztor-fözte robot-gulyás ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik