Világkörüli út napelemes repülővel

2016. július 27. 08:30

Elsőként a világon, a kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 repülőgép körbejárta a Földet.

2016. július 27. 08:30

Világpremier: útja végállomására, Abu Dhabiba ért a Földet megkerülő, 42 ezer kilométert egy csepp hagyományos üzemanyag nélkül megtevő Solar Impulse 2. A repülőgépet a szárnyaiba szerelt 17 ezer napelem működtette. A Kairóból induló utolsó szakaszon Bertrand Picard vezette.

A gép összesen 19 világcsúcsot döntött meg, például Andre Borschberg pilóta megállás nélkül vezette 118 órán keresztül a Nagoya és Hawaii közötti 8924 kilométeren, amivel az eddigi leghosszabb egyéni repülést jegyzi.

A 70 km/h sebességű, 4 méteres propellerjeit négy elektromos motorral működtető Solar Impulse 2 tömege nem több mint egy szabványautóé, szárnyszélessége viszont nagyobb a Boeing 747-énél is. A pilóták oxigéntartályt viseltek, és alkalmanként maximum 20 percig aludhattak.

A 13 éves projekt sikere ösztönzőleg hathat a napenergiát hasznosító új technológiák fejlesztésére.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik