Mesterséges intelligencia dönti el, mire lézerezzen a marsjáró

2016. július 26. 08:30

A Curiosity emberi beavatkozás nélkül határozza meg, hogy mi érdekes a Marson, és mi nem.

2016. július 26. 08:30

A NASA bejelentette, hogy saját fejlesztésű AEGIS mesterségesintelligencia-szoftverrel a 2012 óta a vörös bolygón ténykedő Curiosity marsjáró mostantól emberi beavatkozás nélkül, maga dönti el, milyen célpontra lézerezzen, milyet fotózzon. Magától választhatja ki a tudományos szempontból érdekes kőzeteket, sziklákat, térségeket.

A jármű eddig is értékes munkát végzett, bizonyítékokat talált, hogy régen édesvizű tavak és folyók létezhettek a Marson. A szoftver azonban meghibásodott, és a javítás mellett frissíteni is kellett.

„Az autonómia különösen akkor hasznos, ha a járművel kapcsolatban álló tudományos kutatócsoportot nehéz vagy lehetetlen elérnie” – nyilatkozta Tara Estlin, NASA-kutató.

A szoftvert 2004-től az Opportunity marsjáró használta, de az MI még nem volt annyira fejlett, mint most. A frissített AEGIS már az utakon a navigációs kamerával felvett képek gépi elemzését is lehetővé teszi. Különféle kritériumok (méret, forma, fényerő stb.) alapján határozza meg, hogy a jármű lézerét és távcsöves kameráját is használja. Ezekkel bizonyítja be, hogy valami érdekes, vagy sem.

Az MI rendszer a marsjáró az eddig 1400-nál több célpontot átvizsgált ChemCam műszerét is vezérli munka közben, például célzás előtt finomhangolja a lézert. A ChemCam (aminek része a lézer és a távcsöves kamera is) teszi lehetővé, hogy a kutatók megállapítsák a kőzetek vegyi összetételét.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. július 26. 15:13
Kár, hogy minden automatát mesterséges intelligenciának nevezünk, de ez bizonyára már így marad. Az igazi MI-nek kellene más nevet találnunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik