IT Evolúció

2016. július 24. 12:00

Augusztus 2-án informatikatörténeti kiállítás nyílik az Óbudai Egyetemen.

2016. július 24. 12:00
Admin

Az információtechnológiában megfigyelhető gyorsuló fejlődés a legnagyszerűbb és legdrágább berendezéseket is évek alatt elavulttá, használhatatlanná, ezért feleslegessé teszi. A tárgyak sorsa megpecsételődik, így a tudatos értékmentő munka nélkül a bennük megtestesülő számtalan ötlet és nagyszerű forma technikai dinoszaurusszá válik, és eltűnik.

Az Óbudai Egyetemen (1034 Budapest, Bécsi út 96/B) augusztus 2-án, 15 órakor megnyíló kiállítás célja az információtechnológia egyre gyorsuló evolúciójának bemutatása, a meghatározó találmányok, az elődök szellemének tárgyakban megtestesült munkájának megőrzése, szisztematikus feldolgozása, és ezen keresztül a csodálatos formagazdagság és kreativitás ismertetése.

A fejlődést távolról szemlélve a gyorsulás szembetűnő, forradalminak is tekinthető. A meghatározó találmányokat közelről megvizsgálva az evolúció lépésről-lépésre nyomon követhető.

A kiállítás Dr. Kutor László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar tanárának több mint 40 évnyi gyűjtő és rendszerező munkájával kifejlődött magánygyűjteményéből jött létre.

A kiállítás 40 tematikus összeállítással mutatja be a számolástechnika, az elektronika, az adattárolás és az elektronikus kommunikáció meghatározó elemeit és az elemek evolúcióját.

A legkorábbi technikáktól a legújabb technikákig áttekinti a fejlődést és e sorban számos meghatározó „elsőt és utolsót”, kuriózumot is bemutat. Láthatóak lesznek az első és utolsó mechanikus számolóeszközökből, az elektronikát működtető elemeiből (elektroncsövekből, tranzisztorokból, integrált áramkörökből, mikroprocesszorokból), az adattárolókból, és mobiltelefonokból főbb típusok, Szentgyörgyi Albert viaszhengeres diktafonjai és a Philae űrszonda vezérlő processzorai is.

A jól meghatározott célra kifejlesztett technikai tárgyak ötletgazdagsága és kidolgozása gyakran iparművészeti műtárgy minőségű, ezért bemutatásuk színvonala is ehhez igazodik.

A kiállított tárgyakhoz tartozó ismertetők kitérnek a feltalálókra, a működési elvekre, az első megvalósításokra, az alkalmazási körökre, valamint – amennyiben ismert – a tárgyak készítőjére is.

A múlt és jövő szerencsés találkozása, hogy a technikatörténet tárgyait egy műszaki egyetemen, olyan helyen állítják ki, ahol a jövő mérnökei tanulnak. Az állandó kiállítás a megnyitó után az Egyetem nyitvatartási idejében térítésmentesen látogatható.

A megnyitóra itt lehet regisztrálni.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik