A Google MI-vel csökkenti az adatközpont villanyszámláját

2016. július 22. 11:00

Az adatközpontok energiafogyasztása egyre nagyobb probléma. A Google gogyőztes mesterséges intelligenciájával igyekszik spórolni a hűtésen. A számok alapján: sikerrel.

2016. július 22. 11:00

Nagy adatközpontok energiafogyasztása sok fejfájást okoz a techcégek vezetőségének. A szerverek számítási műveletek közbeni hűsen tartása akkora kihívás, hogy a Facebook az északi sarkkörön építetett szerverparkot. A Google viszont másként próbálja kezelni a problémát: a munkára fogott DeepMind mesterségesintelligencia-egység menedzseli az adatközpontok áramfogyasztásának egy részét. A hűtésre szánt elektromosság 40 százalékos csökkenése a cég szerint „fenomenális lépés előre.”

Az elektromos vesztességek és más nem a hűtéssel kapcsolatos elégtelenségek figyelembevételével a Google összesen 15 százalékot takarít meg. 2014-ben a 366903 amerikai háztartás energiafogyasztásának megfelelő 4402836 MWh-t használt el, azaz a 15 százalék százmilliókat jelent. Vegyük hozzá, hogy a cég 2014-ben 600 millióért vásárolta fel a DeepMindot, és nagyon úgy tűnik, hogy a jó lóra tett az MI-vel, a vártnál sokkal megtérülhet a befektetés.

Demis Hassabis, a DeepMind társalapítója és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a speciálisan tervezett ideghálók az adatközpontok kb. 120 változóját, köztük a szellőzést, hűtőrendszereket, ablakokat stb. kontrollálják. Az MI a szerverrackok közötti szenzorok adatait elemezve dolgozta ki a leghatékonyabb hűtési módszert. Következő lépésben azonosítják, honnan kellenek adatok a még nagyobb hatékonysághoz, és odatelepítenek szenzorokat.

A Google azonban nem áll meg az adatközpontoknál. Mivel az algoritmus általános rendeltetésű keret komplex dinamizmusok megértéséhez, más kihívásokra is tervezik alkalmazni: erőművek hatékonyabb működtetésére, félvezetőgyártás energia- és vízhasználatának csökkentésére, gyártóüzemek teljesítményének növelésére.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik