Csecsemőnek ment neki egy robot a Szilícium-völgyben

2016. július 18. 11:00

Balesetet okozott egy biztonsági robot. A 16 hónapos csecsemő szerencsére nem szenvedett komolyabb sérülést. A robotok elterjedésével gyakrabban előfordulhatnak hasonló esetek. Mi a teendő ilyenkor, és ki a felelős?

2016. július 18. 11:00

A Stanford Bevásárlóközpont Knightscope K5 biztonsági robotja őrjárat közben nekiment a 16 hónapos Harwin Chengnek. A csecsemő szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszta.

Valószínűleg ez volt az első nyilvánosságra hozott ilyen típusú baleset, és mivel a robotok egyre inkább a hétköznapok részeivé válnak, sajnos sok hasonlóra számíthatunk a közeljövőben. A nyilvánosságnak és a fejlesztőknek is el kell gondolkozniuk, hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket.

Az ABC7 News beszámolója alapján az eset július második hétvégéjén történt. A Cheng család a bevásárlóközpont folyosóján sétált, amikor a semmiből előtűnt a tavaly munkába állított biztonsági robotok egyike. Hátulról ment neki a csecsemőnek, aki azonnal elesett. Az 1,5 méter magas, 136 kilós robot megállás helyett átgázolt Harwin lábán. A csecsemő lába csúnyán bedagadt, de nem lett komolyabb baja.

A család beszámolt, hogy a segítségükre siető biztonsági személy elmondása alapján napokkal korábban is történt hasonló eset, csak arról nem írt a sajtó.

A bevásárlóközpont ideiglenesen felfüggesztette a robotszemélyzet tevékenységét.

A Knightscope K5 bot munkája a bevásárlóközpontokban és más népes helyeken történő járőrözés, valamint hirtelen változás és feltűnően nagy zaj esetén a humán biztonsági személyzet figyelmeztetése. Személyek, tárgyak – akadályok – közeledését szenzoraik érzékelik, az összeütközést az ő jóvoltukból kerülik el.

Az addig 40 ezer kilométert hiba nélkül abszolváló gép valamiért nem érzékelte a csecsemő jelenlétét.

Balesetek sajnos minden új technológia megjelenésével előfordulnak. A stanfordi esetet követően remélhetőleg nyilvános vita alakul ki, hogy mit kell tenni ilyen esetben, illetve, hogy ki a felelős.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik