Közösségimédia-elemző EU-projekt pontosan előrejelezte a Brexitet

2016. július 12. 14:00

Beszédelemző algoritmus és humán szakértők alkotta csapat pontosabban előrejelezte a brit referendum végkimenetelét, mint a közvéleménykutatók.

2016. július 12. 14:00

Az EU-s SENSEI projekt a népszavazás hetében elemzett 6 millió közösségimédia-beszélgetés alapján pontosan előrejelezte az Egyesült Királyság döntését a Brexitről.

„A hangulat június 21-én, két nappal a szavazás előtt kezdett megváltozni, figyeltük az elmozdulást” – nyilatkozta Giuseppe Riccardi projekt-koordinátor.

Hagyományos közvéleménykutatók szűk maradás-győzelemre számítottak, míg a gépiolvasás-algoritmusokat és emberi beavatkozást kombináló SENSEI június 23-án nagyjából döntetlent várt már. A késő délutáni online beszélgetések elemzése viszont már 52-48 Brexit-győzelmet jeleztek előre. A pontos végeredményt.

„Többmillió online beszélgetés érzelemalapú ember-gép vegyes elemzése sikeresebbnek bizonyult, mint a hagyományos közvéleménykutatás” – jelentette ki a projektben résztvevő Hugo Zaragoza.

Zaragoza szerint módszerüket politikai és üzleti kommentátorok használhatják a jövőben. Sokat segíthet online beszélgetések megértésében.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2016. július 13. 20:46
Ez egy eleve rossz ötlet.
gabor7th
2016. július 13. 20:07
Ugyanmár. Ebben nem kéne bízni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik