Szoftverhiba érvényteleníthet 15 év agykutatást

2016. július 10. 12:00

15 éven keresztül felderítetlen maradt az agy feltérképezésének legbevettebb módszeréhez használt szoftverek hibája.

2016. július 10. 12:00

Az 1990-es évek elejétől a funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) az agy feltérképezésének meghatározó módszere, az idegi aktivitással összefüggő vérkeringési reakciókat vizsgálja emberek és állatok agyában vagy gerincvelejében. Az fMRI-hez használt szoftverek hibája érvénytelenítheti az elmúlt másfél évtized agykutatásának eredményeit – állapították meg a svéd Linkopoing Egyetem kutatói.

Az fMRI szkenner adatainak értelmezésénél nem az igazi agyat, hanem az agy voxelekre bontott, statisztikai szoftverrel vizsgált képeit elemzik. A svéd kutatók, Anders Eklund és kollégái 499 egészséges ember fMRI adataihoz fértek hozzá különböző adatbázisokból. Húszas csoportokra osztották őket, 3 millió véletlenszerű összehasonlítást akartak kinyerni.

Ezt követően az fMRI elemzéshez használt három legnépszerűbb szoftvercsomagot tesztelték. Meglepő eredményt kaptak: a várt 5 helyett 70 százalékra emelkedett a hamis pozitívak aránya. Sikerült azonosítani az okot – az egyik hiba 15 éve ott volt a rendszerben, ami a legrosszabb esetben közel 40 ezer tudományos mű érvénytelenítéséhez vezethet.

A hibát azért nem tudták eddig azonosítani, mert az fMRI eredmények hitelesítéshez nem állt rendelkezésre eléggé megbízható technika. Akkor javították ki, amikor a svéd kutatók elkezdték írni a tanulmányt – 2015 májusában.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik