Miért teszi fel a Microsoft a jövőjét a mesterséges intelligenciára?

2016. július 08. 08:00

A Microsoft győztesen jöhet ki a botok körüli MI-versengésből.

2016. július 08. 08:00
Casey Newton
The Verge

„Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója szerint nem számít, hol dolgozunk a jövőben, a Microsoftnak mindenhol lesz helye. A cég márciusban ismertetett «beszélgetés, mint platform» koncepciója egyfajta fogadás, hogy a mindennapos internethasználatban (információkeresésben, vásárlásban és egy halom szolgáltatáshoz való hozzáférésben) a chatalapú interfészek az appok fölé kerekednek. Az appok pedig pont a Microsoft kognitív API-jainak köszönhetően lesznek intelligensebbek: arcokat, érzelmeket és fényképek, videók más információit is érteni fogják.

Januárban a «killer bot» (az iparágakat döntő módon átalakító, technológiák mainstreammé válásához vezető, mindent vivő alkalmazás, a «killer application» szinonimája – a szerk.) kereséseként írtuk le a techipart. A következő hónapokban kisebb és nagyobb vállalatok egyaránt begyorsították ezirányú tevékenységüket. A Facebook botfejlesztő platformot indított, a Google az Alloban futó új intelligens asszisztenst, hamarosan várható üzenetküldő appot jelentett be, valamint az Amazon Echo versenytárs Home-ot is. Közben az Echo, amelynek hangalapú inputja elkápráztatta a fejlesztőket, már 3 millió otthonba jutott el, API-ján keresztül pedig 1200 képességgel bővült.

A Microsoft büszke az MI területén végzett munkára, és azt a látszatot kelti, hogy ezúttal nyerésre ítéltetett. Nagy játszmáról beszélnek, mint mindig. A múltban időben ráérzetek, merre fejlődik a technológia. De sokszor, amikor ösztönösen kellett cselekedni, abba is hagyták. Például jóval versenytársaik előtt látták az okostelefon és a tablet lehetőségeit, aztán az Apple és a Google csak legyőzte őket. Egyszerű kérdés merül fel a cég MI-törekvéseivel kapcsolatban: miért történne most másként?

A Microsoft talán már eddig több sikert ért el a botfejlesztésben, mint az összes többi amerikai cég. De valószínűleg nem tudunk róla, mert sikerei Kínában indultak.  (…) Természetesen nem egyértelmű, hogy ami siker Kínában, az Egyesült Államokban is az lesz.

A fejlesztői körökben a botszabványok miatti esetleges háborútól való félelemre reagálva, a Microsoft szokatlanul diplomatikusan viselkedett. Júniusra szervezett egy konferenciát, amelyen együttműködést hirdetett: «ökoszisztéma akarunk lenni.» Az ilyen rendezvényekkel ugyanakkor a botokra történő váltás középpontjába is igyekszik pozícionálni magát. Ha sikerrel jár, megújultan vághat neki a mobilkornak. A cég technológiájával működtetett és a legnépszerűbb azonnali üzenetküldő alkalmazásokon futó botokkal a Microsoft masszívan megveheti a lábát az új világban.

(…)

Csakhogy nincs egyedül, és minden nagyobb techcég harcra készen áll. (…) De ha minden darabkát egyberakunk, megértjük, miért olyan optimista a Microsoft. (…) Ez az MI nem annyira szexi, mint az összes szükségletünket előrejelző általános MI. Viszont már itt is van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2016. július 21. 17:03
A Microsoft mostanában folyamatosan lejártaja magát. Digitális államot meg nem érdmes építeni, mert megvédeni úgyse sikerülene. Amíg béke van a szövetségeseink is lopnak tőlünk mindent amit csak tudnak nemzetbiztonságra hivatkozva, ha háború törne ki pedig az egészet tönkretennék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik