Robotfenék segít diagnosztizálni a rákot

2016. július 07. 07:00

Brit kutatók robottechnológiával igyekeznek segíteni a prosztatarák diagnosztizálásán.

2016. július 07. 07:00

Férfiaknál a prosztatatarák a második legelterjedtebb ráktípus. A diagnózis egyszerű, de fájdalmas, hiszen az orvosnak a mutatóujjával kell elvégeznie az első vizsgálatokat, kitapogatni gyanús felületeket. Tapasztalat alapján tanulnak, és ismernek fel idővel gyanús rendellenességeket. Rendkívül fontos, hogy az első teszt pontos eredménnyel záruljon.

Kezdő orvosok műanyag modelleken gyakorolnak, amelyek érintése nagyon más, mint az élő szöveté. Közben azt sem tanulják meg, hogyan kényelmes és a lehetőségekhez képest legkevésbé zavaró a betegnek.

Brit kutatók a műanyagmodelleknél sokkal élethűbb, szilikon gyűszűhöz és parányi robotkarokhoz kapcsolódó robotikus hátsót készítettek, amivel precízebb tapintásalapú visszajelzés, visszacsatolás érhető el. A robot követi az ujjak mozgását, elhelyezkedését, erőkifejtését. A 3D modellezéssel kombinált folyamattal végül sikerül valódi végbél érzetét kelteni. A hátsó bármilyen formában és méretben kivitelezhető, programozható, módosítható.

Nyomásérzékelőkkel kiegészített hasonló szerkezetet egyébként az Egyesült Államokban is készítettek.

A brit kutatók 20 sebész közreműködésével sikeres pilottanulmányt végeztek. Jelenleg olcsóbb (kb. 13 ezer dolláros) változaton dolgoznak, amelyet egy éven belül tesztelhetnek.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik