Viselkedéspszichológiai teszteken mennek át az MI-k

2016. június 11. 11:40

Amerikai kutatók a Minecraft 3D világában tesztelik mesterségesintelligencia-gépek kognitív képességeit.

2016. június 11. 11:40

A Michigani Egyetemen (U-M) a Minecraftban alkotott labirintusokkal tesztelik mesterségesintelligencia-gépek kognitív képességeit.

Valódi környezetben azért tanulnak nehezen a gépek, mert a tárgyakat részben eltakarhatják, változnak a fényviszonyok stb. Mozgásukat ezért kell nagyon alaposan koordinálni, máskülönben elmarad a siker, késik az érte járó jutalom.

A Minecraft online világa viszont ideális platform. Labirintusokat könnyű létrehozni, a közeg rugalmassága pedig egyre intelligensebb feladatok kivitelezésére alkalmas szerkezetek építését biztosítja.

A kutatók elmondták, hogy a legjobb mesterségesintelligencia-rendszerek járulékos memóriával kiegészített megerősítéses mélytanulást használtak.

„Legfontosabb tapasztalati eredményünk, hogy kontextusfüggő memóriával hatékonyabban oldanak meg feladatsorokat” – állapították meg, és hozzáfűzték, hogy az MI-k először virtuális környezetekben, például a Minecraftban folytathatnak kognitív képességeket igénylő tevékenységet. Ezekben a „jótékony” közegekben az MI etikai kérdései szintén vizsgálhatók.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2016. június 11. 17:56
kognitív Megismerő, a megismerésre vonatkozó; a gondolkodáson alapuló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik