Hamarosan itt a bionika Szent Grálja?

2016. június 08. 14:00

Ausztrál kutatók az eddigi talán legfejlettebb agy-gép interfészen dolgoznak.

2016. június 08. 14:00

A Melbourne Egyetemen lebénult vagy epilepsziás betegeknek a test feletti kontrollt visszaadó agy-gép interfészt fejlesztenek. A csoport pici biokompatibilis implantot juttat közvetlen az agy melletti egyik érbe. Az implantátum rögzíti az agy elektromos tevékenységét, az információkat speciális dekódoló algoritmus értelmezi.

Az elme kívülről történő irányításával, ellenőrzésével kapcsolatos kérdésekre, forgatókönyvekre válaszolva, a részben a DARPA által támogatott kutatást vezető Tom Oxley elmondta, hogy a beültetett eszköz csak felveszi és továbbítja az információt, az agyba viszont nem tud bevinni adatokat.

Emberen végzett első tesztekre 2017-ben kerülhet sor. Komoly kihívás lesz bemutatni, hogy képesek vagyunk-e aktívan használni és kontrollálni a továbbított jeleket.

„Eleinte biztos lassan megy. Pár különféle irány feletti alapkontrollt akarunk elérni egy kurzorral a számítógép képernyőjén, amit reményeink szerint az emberi mozgékonyságot támogató eszközök, például exoskeletonok (külső robotikus vázak) működtetése közben használunk majd fel” – nyilatkozta Oxley.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik